Світовий ринок може незабаром залишитися без бананів через грибок Fusarium штаму TR4 (Tropical Race 4), який є смертельним для найбільш поширеного і невибагливого сорту бананів «Кавендіш». Про це повідомляє Радіо Свобода.
Зазначається, що боротись із грибком надзвичайно важко, а поширюється він дуже швидко. Нещодавно штам цього грибка вперше в історії вразив сотні гектарів бананових плантацій в країнах Латинської Америки, в першу чергу в Колумбії – звідки на світовий ринок і надходить переважна більшість цих плодів.
Насправді, в Латинській Америці, Африці, Азії тисячоліттями вирощуються сотні самих різних сортів бананів – але в основному для місцевого споживання. Кожен четвертий банан в світі виростає в Індії. Ця держава, а також Бразилія, Китай і Таїланд виробляють бананів більше за всіх – однак на експорт вони не відправляються. Близько 80% усього світового бананового експорту припадає на країни Латинської Америки. На першому місці знаходиться Еквадор (приблизно 28-30%, залежно від року), за яким слідують Коста-Ріка, Гватемала і Колумбія.
Всі банани звідти, які потрапляють в різні регіони світу, майже завжди відносяться до одного сорту – «Кавендіш». Банани дуже швидко псуються, тому виробники та продавці раз по раз, починаючи з XIX століття, шукали продуктивні і невибагливі сорти, які підходять для глобальної торгівлі. Такі банани, які могли б пережити довгу подорож по морю з теплого клімату в супермаркети і магазини по всьому світу. До того ж масове виробництво тільки одного виду бананів – це і спосіб знизити витрати, що допомагає поки бананам бути настільки доступними
Подібне в історії вже траплялося – ще не так давно в світі перше місце за популярністю і поширенню займав інший сорт, «Гро-Мішель». Експерти згадують, що культивувати його було навіть легше, ніж «Кавендіш» і він був солодший. Однак в 50-х роках XX століття його майже повністю знищив інший штам того ж самого і на перші позиції вийшов «Кавендіш», виведений в тропіках британськими селекціонерами ще в XIX столітті. Оскільки фунгіциду, ефективного проти штаму Fusarium TR4, вчені поки не створили, «Кавендіш» може спіткати така ж доля, як і «Гро Мішель».
«Панамська хвороб»», а по-науковому Fusarium oxysporum f.sp. cubense, живе в землі, однак через пошкоджене коріння проникає в листя і забарвлює їх в жовтий колір, після чого ті відмирають. У ґрунті, на якому раніше культивували банани, грибок може зберігатися потім протягом 25-30 років. Вперше цей грибок був виявлений в Сурінамі, і до 1910-1920 років їм були заражені практично всі бананові плантації Центральної Америки, включаючи і весь Гондурас – найбільший світовий експортер на той час.
Протягом багатьох років вчені попереджали, що найбільшим банановим компаніям, виробникам і дистриб'юторам, таким як Chiquita, Fyffes або Dole, слід було б якомога швидше шукати нові сорти бананів, у міру поширення грибка. Однак зроблено цього не було. Зараз же в світі, на відміну від 50-х, немає очевидного «резервного банана», який чекає свого часу. Тим часом в серпні 2019 року наявність TR4 було підтверджено в Колумбії, що спонукало чиновників країни оголосити даний надзвичайний стан в ряді провінцій.
Спеціальні заходи, що вживаються сьогодні в Колумбії для запобігання поширенню хвороби, включають найжорстокіший санітарний контроль при в'їзді-виїзді з усіх плантацій, з КПП, які охороняються зброєними солдатами, де вантажівки, що курсують між банановими фермами і морськими портами, дезінфікуються урядовими працівниками, в костюмах хімзахисту і гумових чоботях. Грибок може переноситися на великі відстані з мікрочастинками ґрунту, які можуть прилипати до покришок вантажівок, сільськогосподарської техніки або людського взуття.
Деякі вчені, незважаючи на всі надзвичайні заходи, що вживаються в Колумбії і в інших латиноамериканських країнах, все ж стверджують, що дні сорту «Кавендіш» добігають кінця, і рекомендують якомога швидше виводити новий, стійкий до грибка сорт – однак для цього селекціонерам може знадобитися від 3 до 7 років.