Надлишок мʼяса птиці на українському ринку призведе до зниження його ціни, і відповідно – до зменшення попиту на значно дорожчу свинину, що неминуче вдарить по галузі свинарства. Про це пише портал AgroNews.
Як відомо, відсьогодні – з 23 січня – Євросоюз запровадив тимчасову заборону на ввезення мʼяса птиці з України, а також м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів із птиці.
У Центрі підвищення ефективності в тваринництві назвали це рішення одностороннім і повідомили, що воно ще більше вдарить по виробниках свинини, ніж виробниках курятини.
Як зазначили експерти, причинна в перевитратах 8 млрд грн в українському свинарстві. Виробники курятини на відміну від виробників свинини мають одну із найнижчих собівартостей на куряче м’ясо в Україні – 0,65 євро/кг живої ваги.
Надлишок курятини, яка стала небажана в Євросоюзі, насамперед, осяде на внутрішньому ринку в Україні, чим призведе до зниження цін на курятину.
За 5 років споживання курятини на одного українця в рік в Україні виросло з 21 кг до 25 кг, а свинини навпаки впало з 25 кг до 12 кг.
Свинина програє курятині вищою ціною і рекордно високою собівартістю.
А тепер з лютого 2020 року ціни на курятину в Україні можуть значно просісти – і споживачі ще більше перейдуть на курятину. Надлишок дорогої свинини на ринку призведе до падіння цін на неї, можливо до рівня 2015-2016 року – 1 євро/кг живої маси.
З собівартістю 1,4 євро/кг це може означати лише одне – масові збитки свиноводів, зазначили експерти.
Нагадаємо, Євросоюз тимчасово призупинив ввезення м'яса птиці з України в зв’язку з захворюванням на пташиний грип, виявленим в одному з регіонів. У Держпродспоживслужбі називають таке рішення неочікуваним.