Берлінський стартап знайшов спосіб вирощувати «безкінечну рибу»

Це дозволить вирощувати продукт в будь-якій точці світу і знизити навантаження на видобуток морської риби

Засновники стартапу Себастіан Рейкер та Саймон Фабіч
фото Bluu Biosciences

Берлінський стартап Bluu Biosciences залучив $8 млн інвестицій на розробку системи культивування натурального м'яса риби. Основний актив компанії – «безсмертні клітинні лінії» лосося, форелі та коропа, які вивів один з її співзасновників, клітинний біолог Себастьян Рейкер. Стартап вирощує «безкінечну рибу» в лабораторіях, а значить, може налагодити виробництво свіжих морепродуктів в будь-якій точці планети, зекономивши на ланцюжках поставок, пише High Tech Plus з посиланням на TechCrunch.

Прототипи перших продуктів – вирощені стейки лосося, форелі та коропа – будуть представлені на початку 2022 року.

Підприємець і клітинний біолог Себастьян Рейкер з Мюнхенського інституту кілька років працював над вивченням морських вірусів для фармацевтичної галузі. Вивчаючи морську фауну, біолог успішно вивів «безсмертні клітинні лінії» для лосося, форелі та коропа. Тепер Bluu Biosciences непотрібні будь-які зразки клітин – стартап нескінченно множить оригінальні організми.

 «Це дуже сильна конкурентна перевага. Якщо у вас є нормальні клітини, ви можете розмножувати їх тільки від 20 до 25 разів, і потім ви повинні починати заново з клітинами з іншої біопсії. А за допомогою імморталізірованних клітин ви можете розмножувати їх до 100 тисяч разів», – пояснив Рейкер в розмові з TechCrunch.

Решта процесів Bluu Biosciences аналогічні технологіям культивованого м'яса. Клітини риби поміщаються в біореактори, наповнені поживними речовинами, які прискорюють розвиток готового продукту. Представники стартапу вважають, що безсмертні клітинні лінії значно знизять вартість масового виробництва і дозволять швидко комерціалізувати технологію Bluu Biosciences.

Стартап націлений на головних споживачів морепродуктів – країни Азії. У Bluu Biosciences заявляють, що системи для культивованої риби значно вплинуть на рибну промисловість азіатського ринку і змінять «виробничу поведінку».

Демонстрація перших продуктів компанії призначена на перший квартал наступного року.

Як повідомлялося, компанія BlueNalu з виробництва штучної риби готується до виходу на ринок – стартап почне тестувати свої продукти в 2021 році.

Також відомо, що Nestle почала виробляти «штучну рибу» – рослинну заміну тунця.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS