Повернення податку на додану вартість (ПДВ) 20% позитивно вплине на свинарство. Від зниження чи зростання ціни на свинину прибутки м’ясопереробників не зміняться. Про це розповів виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» (АМГ) Микола Бабенко в інтерв'ю MeatNews.
Він зауважив, що можливі два варіанти, які вигідні для свинарства.
Перший – ціни на свинину для населення зменшаться на 6-10 грн/кг.
«Позитив свинарям – збільшення споживання свинини населенням. Через високу ціну м’яса і низькі доходи населення, споживання свинини з року в рік зменшується, тому ціни на свиней падають», – пояснив Бабенко.
Другий перебіг подій – ціни на свиней виростуть на 3-5 грн/кг живої ваги, але ціна на свинину для населення залишиться яка є.
«І в одному, і в другому випадку, як видно, збільшення ПДВ на сировину не має негативного впливу на свинарство, прибутки м’ясопереробників від цього теж не змінюються, а населення – споживачі свинини – в обох випадках у виграші», – підсумував Микола Бабенко.
Раніше повідомлялося, що Асоціація «М'ясної галузі» просила повернути ставку ПДВ у 20% на живих свиней та ВРХ.
У травні ціни на харчові продукти досягли рекордних показників за 10 років.