Шведський бренд рослинних напоїв DUG випускає «картопляне молоко. Бренд створений компанією Veg of Lund в партнерстві з професором Євою Торнберг з Лундського університету, пише vegnews.com.
Збагачене вітамінами, включаючи B12, «молоко» на основі картоплі також включає в себе гороховий білок, рапсову олію і клітковину цикорію. Напій не містить сої, глютену і цукру, і був розроблений як універсальний продукт, який можна використовувати в кулінарії і випічці. DUG піниться так само, як і коров'яче молоко, що робить його хорошою альтернативою для латте.
Використання картоплі в якості основного інгредієнта також означає, що DUG має вражаючі показники стійкості. Для картоплі використовується половина землі, необхідної для вирощування вівса, і в 56 разів менше води, ніж для вирощування мигдалю – двох найпоширеніших культур у виробництві рослинних напоїв.
«У нас вийшов хороший продукт, яким ми пишаємося», – сказав генеральний директор Veg of Lund Томас Оландер.
«Наш вибір взяти картоплю в якості основи означає, що у нас вийшов суперекологічний напій. Картопля взагалі не вимагає великих витрат на вирощування, що робить її суперекологічною культурою в порівнянні з іншими, такими як соя, мигдаль або овес. Не кажучи вже про молочні продукти».
Як повідомлялося, Великобританія скоротить на 20% споживання м’яса і молока, щоб зменшити викиди СО2.
Тим часом каліфорнійський стартап, що робить білкові продукти з дерева понгамія, залучив $54 млн.