В Японії почали продавати томати з відредагованим геномом для лікування гіпертонії

Цей продукт не належить до ГМО, тому вважається цілком безпечним

фото DR

У помідорах, які з'явилися на прилавках Японії, міститься в п'ять разів більше ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти), ніж у звичайних томатах: вони корисні людям з гіпертонією, пише HighTech.

Більшість країн поки що не дозволяють продаж і вирощування модифікованих помідорів, окільки  процес схвалення такого продукту дуже довгий. Але в Японії ця процедура набагато простіша і швидша, тому наприкінці 2020 року компанія Sanatech Seeds запросила у регуляторів дозвіл на виробництво і продаж томатів з відредагованим геномом і отримала схвалення.

При редагуванні томатів вчені взяли за основу популярний в країні вид Sicilian Rouge і використали технологію CRISPR/Cas: тепер у новому відредагованому вигляді є підвищений вміст ГАМК – ця сполука знижує артеріальний тиск і уповільнює серцевий ритм.

Три кілограми томатів коштують приблизно $68.

Відзначається, що продукти з відредагованим геномом і генно-модифіковані – це не одне і те саме. У другому випадку вчені штучно вносять цілі гени чи групи генів.

Однак видання зазначає, що сьогодні почати масово виробляти такі продукти поки що майже неможливо, так як до них в більшості країн існує суворе ставлення на законодавчому рівні.

Нагадаємо, Impossible Foods випустила рослинне «м'ясо» зі смаком свинини.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS