Микола Бабенко: свинарство в Україні розвивається повільно

Від 10 до 30% свинини в Україні – імпорт

Фото: Mind.ua

Україна не спроможна забезпечити споживання свинини власним виробництвом. Від 10 до 30% свинини в Україні імпортується.

Про це на Mind Export Summit 2025 розповів голова Асоціації «М'ясної галузі», Микола Бабенко.

«Ми втратили темпи розвитку галузі. Всі досвідчені люди знають, все, що не розвивається – занепадає, і вільних місць в глобальному ринку немає. Їх потрібно завойовувати та готувати для себе. І так вийшло, що Україна втратила цю ініціативу», зауважив Бабенко.

Як приклад, він назвав Бельгію. У країні, площею як одна область в Україні, свиней на свинокомплексах отримується вдвічі більше, ніж в усій Україні до війни. Та попри все, в Україні впродовж останніх років зростає рентабельність.

«6 млрд євро доданої вартості щороку – це цифра, яка базується на традиційній сухій годівлі. А якщо візьмемо, до прикладу, використання відходів біоетанолу в годівлі свиней, як це Китай робить, то додана вартість подвоюється і цифра 12 млрд євро щороку порахована на те поголів'я, яке в Україні утримувалося в 1990 році. Тобто в нас було 20 млн голів свиней», розповідає Бабенко.

За його словами, до війни їх вже було вчетверо менше. Утім, потенціал для розвитку все -таки є.

«У 2022-му році, коли були заблоковані порти і зупинений експорт зернових, рентабельність по свинарству досягла понад 200% по року в 22-му, 23-му році. Багато хто, далекий до цього бізнесу, почав ним займатися. Однак, має бути довготермінова стратегія. Один із етапів якої – як позбутися тих проблем, які зупиняють розвиток галузі. А другий – подбати про те, що буде з надлишком продукції, коли вона утвориться на ринку», – зауважив голова Асоціації «М'ясної галузі».

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS