За старою традицією, щозими ми починаємо затяжний марафон свят, де головні герої родинних частувань – майонезні салати, солодкі шипучки, маринади, м’ясо й алкоголь. Вважається, що зимові свята – «найотруйніша» пора року для нашого організму. Та чи так це насправді? Адже шкідлива їжа супроводжує нас щодня, а не раз на рік. Як розпізнати «монстрів» та які продукти непомітно руйнують наше здоров’я, розповіла Mind співвласниця foodexhub, icefood, foodbanka, експерт харчових звичок Світлана Котенко.
Збалансований сніданок поповнює запас енергії на день, поліпшує уважність, пам’ять і самоконтроль, стабілізує травлення після ночі, зміцнює імунну систему. Однак, за статистикою, багато хто не снідають взагалі. Або снідають сухими сніданками, пластівцями чи кульками з молоком, і разом із миттєвим припливом сил отримують високий вміст цукру в крові. Уже за кілька годин рівень глюкози в організмі стрімко падає, і ви відчуваєте сонливість і втому. Це тому, що до складу сухих сніданків, окрім цукру, входять фруктозний сироп (який стимулює переїдання і підвищує резистентність до інсуліну), а також рослинні жири.
Основною причиною такого харчування є брак часу. Людям простіше обмежитися вранці перекусом, ніж приготувати повноцінний сніданок. Ми в icefood розв'язуємо цю проблему та допомагаємо харчуватися правильно: у меню є вже готові страви до сніданку, на приготування яких йде всього 5 хвилин.
Її винайшли на початку XX століття для лікування пацієнтів, які потребували калорійного харчування рослинного походження. Готували пасту з обсмаженого арахісу та шоколаду. Згодом солодка намазка стала популярним перекусом серед дітей. Що маємо сьогодні? Аби зекономити на собівартості шоколадно-горіхової пасти, виробники використовують какао-порошок, замість шоколаду, ароматизатор – замість горіхів і трансжири та емульгатор Е322 для приємної текстури. Дуже часто такий рецепт провокує алергічні реакції та висипи на шкірі.
Через пандемію виробників м’яса спіткав гострий дефіцит тваринного білка. Американці першими почали розв'язувати проблему q запропонували ринку котлети та стейки на основі рисового протеїну, бобових і каноли.
В Україні також можна придбати веганське м’ясо, але його споживачам варто уважно читати маркування продукції: ароматизатори, крохмаль і харчовий стабілізатор Е461 (метилцелюлоза) можуть викликати розлади травлення, провокувати печію та важкість у шлунку. Якщо ви свідомо не вживаєте м’ясо, можу порадити вам приготувати кабачкові або бурякові котлетки як більш корисну альтернативу. Сервіс доставки замороженої їжі icefood також пропонує вегетаріанське меню.
Попри велику популярність таких продуктів у різних дієтах для схуднення, йогурти й десерти містять у собі багато вуглеводів, наприклад, крохмаль, цукор або його замінники. Так виробники «компенсують» відсутність жирів у своїх продуктах. Тому на полицях супермаркетів під виглядом корисної «молочки» з’являються «перевертні», які замість того, щоб допомогти схуднути, навпаки призводять до ожиріння (через високий вміст вуглеводів) і гальмують обмінні процеси в організмі.
Сіль, цукор, спеції, оцет, вино – ці компоненти обов’язкова складова маринадів. Варто зауважити, що в комбінації з олів'є, бутербродами, ікрою та іншими мастхевами новорічного столу мариновані страви можуть зіграти як позитивну, так і негативну роль. З одного боку, маринад підвищує інтенсивність травлення, з іншого – збільшує апетит, так що ризик переїсти автоматично підвищується. Якщо вибирати між маринадами та соліннями до столу, то краще зупинитися на другому. У соліннях відсутній оцет – для шлунку такий сценарій значно комфортніший. Однак тут теж варто не втрачати почуття міри: соління можуть дратувати слизову оболонку, призводячи до дискомфорту в животі.
Цей снек значно небезпечніший, ніж може здатися на перший погляд. Сама по собі смажена кукурудза нешкідлива, але ситуація змінюється, коли в її приготуванні використовуються ароматизатори, підсилювачі смаку, карамелізатори, олія, сіль і цукор, які змушують споживати все більше й більше продукту, а разом із ним і величезну кількість калорій. Солоний попкорн містить хлорид натрію, який при частому споживанні може порушити роботу нирок і викликати розлади в серцево-судинній системі. Тож наступного разу краще візьміть із собою до кінотеатру арахіс або яблука.
Найкращі солодощі – це ті, які можна з’їсти одразу. Смоктання льодяників призводить до надмірного утворення шлункового соку й руйнує зубну емаль. Але найбільша загроза в хімічному складі «смокталок»: барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку. До цих інгредієнтів особливо чуттєві алергики та люди, які мають порушення в роботі органів шлунково-кишкового тракту.
Маркетологи можуть безмежно довго вигадувати нові назви, але сік із пакету – залишається соком із пакету й не є альтернативою свіжим фруктам. Американські лікарі, які провели дослідження разом із Гарвардською школою охорони здоров’я, з’ясували, що консервовані соки та соки в тетрапаках – удвічі калорійніші за свіжі. При обробці та упаковці цих напоїв «губиться» корисна клітковина, натомість з’являються надлишок шкідливої фруктози, консерванти та цукор. Через це пакетовані соки легко «перепити», що може призвести до різкого стрибка цукру в крові. Клітковина, яка надає ситості та уповільнює всмоктування цукру в кров, зникає, проте залишається цукор. Тому, якщо ви хочете схуднути, краще включити в раціон харчування природні соки з цільних фруктів або в крайньому разі – розбавляти напій водою.
Найкраща альтернатива пакетованим сокам і фрешам – це смузі, адже склад будь-якого смузі повний поживних речовин і вітамінів.
Хвороби серця сьогодні настільки поширені ще й через надмірне використання рафінованої олії в кулінарії. Зазвичай рослинна олія, яку використовують для смаження, переробляється настільки, що перестає бути здоровою і стає практично отруйною. Це пов’язано з тим, що у процесі переробки для вилучення нафти з продукту використовується хімічний розчинник – гексан. Крім того, олія обробляється і дезодорується за дуже високих температур – понад 300–400 °C. Основна шкода рафінованої олії в тому, що вона підвищує рівень холестерину в крові і призводять до розладів, як-от артрит і рак. Більш здоровою альтернативою для жарки є кокосова олія.
Як і більшість зазначених продуктів, білий тостовий хліб має високий глікемічний індекс, тобто різко збільшує рівень цукру в крові. Зазвичай його виробляють із білої рафінованої пшениці, яка була повністю позбавлена клітковини та інших корисних мікроелементів. Це означає, що вуглеводи при споживанні такого продукту швидко засвоюються і переробляються в глюкозу. Білий хліб шкодить не лише талії, а й серцево-судинній системі. Корисна альтернатива – цільнозерновий хліб.
Мене завжди турбувало питання харчування українців і якість продуктів, які ми споживаємо. Створюючи власні продуктові бізнеси foodexhub, icefood, foodbanka я чітко усвідомлювала, наскільки важливо контролювати якість інгредієнтів, маркування на етикетках, кількість калорій і вміст цукру в наших стравах. Ми – це те, що ми їмо. Тому важливо знати, які сами страви потрапляють у наш організм.