В Україні зростає споживання пальмової олії через її дешевизну

90% імпорту рослинних олій в країну припадає на пальмову олію

В асоціації «УкрОліяПром» повідомляють, що експорт рослинних олій склав цього року 4149 тис. тонн, що на 24% перевищує показники за вересень-квітень 2015/2016 років.

У свою чергу, імпорт олій становить 146 тис. тонн (+ 2,8% до відповідного періоду минулого сезону). У повідомленні вказано, що із загального імпорту майже 90% – це пальмова олія, яке імпортується в основному з Індонезії.

Нагадуємо, що Україна другий місяць поспіль нарощує імпорт пальмової олії. Експерти зазначають, що це відбувається через спроби виробників здешевити продукцію. Україна протягом нинішнього року встигла імпортувала приблизно 42 тисячі тонн пальмової олії.

При цьому заступник голови правління Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» Олег Цільвік в коментарі виданню «Хрещатик» зауважив, що українські виробники збільшують використання пальмової олії, аби на фоні здорожчання ресурсів зберегти ціну свого продукту на попередньому рівні і, таким чином, не втратити споживача.

Якість продукції, особливо молочної, знижується за рахунок використання немолочних складників – за рахунок пальмової олії. Різниця у вартості між однаковою кількістю молочного жиру і пальмової олії суттєва – близько 4-5 разів. Наприклад, згущене молоко, де замість молока буде пальмова олія, за зовнішніми ознаками не відрізняється від якісного, а собівартість його виробництва обійдеться виробнику в 4-5 разів дешевше, пояснив експерт.

За словами нардепа Сергія Тригубенка, незважаючи на те, що Україна імпортує пальмової олії в рази менше, ніж такі держави-гіганти, як США або Китай, споживаємо ми її набагато більше, повідомляє УНН.

Тому політик запропонував ввести обмеження на імпорт пальмової олії в Україну на законодавчому рівні.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS