Українська компанія Eat Me At повідомила, що випустила на ринок рослинне м'ясо у вигляді фаршу, яке за смаковими властивостями нічим не відрізняється від мʼясної продукції.
«Нашою метою було зробити м’ясо з рослин, яке за смаком не відрізнялося б від тваринного та було б корисніше за своїми властивостями», – зазначає розробник ідеї і засновник Eat Me At Андрій Черуха.
«У США майже 10 років тому почали розробляти м’ясо на основі рослин. У 2018-му, коли його вже можна було придбати в супермаркетах та скуштувати у місцевих ресторанах, я поїхав в Америку з метою спробувати та привезти зразки в Україну», – розповідає Черуха.
«За два роки, починаючи з 2018-го, я познайомився з десятками технологів із різних країн, ми зробили сотні тестів, рецептур фаршу, випрацювали власні технології виготовлення, перш ніж досягти продукту, який нам повністю сподобався», – каже автор стартапу.
Знайомтесь, це Андрій 🦸♂️ Він працював над ідеєю більше двох років, зробив сотні тестів, посмажив тисячі зразків,...
Опубліковано Eat Me At Середа, 23 вересня 2020 р.
Андрій Черуха поділився секретом, які інгредієнти входять в рослинний фарш від Eat Me At:
-основа – це текстурований соєвий білок, який багатий на рослинні білки;
- за смак відповідають дріжджові екстракти, які виготовляються з неактивних дріжджів, вони в своєму складі дуже багаті білками і вітамінами групи В.
- для присмаку м’яса та вирішення проблеми дефіциту заліза в раціоні людей до складу ми додаємо мінерали коджі, які добуваються природним шляхом з міцелію коджі (різновид грибів, який часто використовується в азіатській кухні для бродіння та ферментації продуктів).
- для скріплення фаршу в стабільну масу використовується метилцелюлоза, за властивостями схожа на желатин;
- для жирності додана кокосова і соняшникова олія.
- колір м’яса імітує сік буряка та натуральний барвник із карамелі.
Засновник Eat Me At стверджує, що такий продукт може стати альтернативою тваринному мʼясу.
«Ще з університетських часів я не раз практикував вегетаріанство, але максимум мене вистачало на один рік. Мабуть, тому, що м’ясо для мене – це смачно, і воно надто сильно інтегроване в наше повсякденне життя. Але те, яким способом таке м’ясо добувається, завжди було для мене неприйнятним. Є безліч речей, які людство згадує, як темну пляму історії. Судячи з розвитку цивілізації, вже через кілька десятиліть нам буде так само соромно за жорстоке поводження з тваринами, за шкоду екології – тільки заради смаку їжі», – каже Андрій Черуха.
Як вказано на сайті виробника, ціна за 350-грамову упаковку такого продукту складе 160 грн, при оптових замовленнях передбачені знижки.
Рослинне м'ясо тим часом стає все популярнішим у світі. Як повідомлялося, в Ізраїлі на 3D принтері вперше надрукували рослинний стейк.
Нещодавно стало відомо, що Nestle почала виробляти «штучну рибу» – рослинну заміну тунця.