Сінгапур першим у світі дозволив робити наггетси з вирощеного в лабораторії м’яса

Ціни на таку продукцію знизилися останнім часом і стали доступними

фото Eat Just handout via Reuters

Сінгапур першим у світі офіційно схвалив вирощене в лабораторії м'ясо, дозволивши використовувати для наггетсів штучну курятину від американського стартапу Eat Just, повідомила компанія в прес-релізі, на який посилається Forbes.

Стартап планує запустити в Сінгапурі новий бренд GOOD Meat, щоб випускати продукцію на ринок. Eat Just розповіла, що кілька місяців готувала документи, що підтверджують чистоту і стабільність клітин курятини під час процесу виробництва, і детальний опис самого процесу, йдеться в повідомленні.

На відміну від рослинного м'яса, яке роблять із замінників – сої або гороху, – штучне м'ясо вирощують з клітин тварин. Eat Just стверджує, що не використовує антибіотики, а штучне куряче м'ясо відповідає стандартам для домашньої курки і містить вкрай мало мікроорганізмів порівняно з звичайною птицею. У лабораторному м'ясі більше білка і більш різноманітний набір амінокислот, йдеться в прес-релізі.

«Я впевнений, що схвалення нашого штучного м'яса регулятором буде першим серед багатьох в Сінгапурі і країнах по всьому світу. Працюючи разом з широким сільськогосподарським сектором і просунутими законодавцями, компанії по типу нашої можуть допомогти в задоволенні зростання попиту на тваринний білок у міру того, як населення планети до 2050 року зросте до 9,7 млрд людей», – заявив гендиректор Eat Just Джош Тетрик.

У жовтні Eat Just повідомила, що уклала партнерство з сінгапурським консорціумом Proterra Investment Partners Asia для будівництва заводу з виробництва рослинного білка.

Цього року виробники штучного білка користуються популярністю у інвесторів, пише Financial Times. Фінансування отримали в тому числі стартапи Memphis Meats (США), Future Meat (Ізраїль) і Mosa Meat (Нідерланди).

Інтерес до галузі виявив у тому числі японський фінансовий конгломерат Soft Bank.

Кілька компаній запросили схвалення своєї продукції в регулюючих органах різних країн, і офіційне визнання в Сінгапурі може прискорити процеси.

Інвестиції в штучне м'ясо допомогли знизити вартість виробництва: з моменту появи першого в світі бургера з лабораторним м'ясом в 2013 році ціни істотно знизилися, зазначила FT. За її інформацією, нагетси з м'яса Just Eat коштуватимуть на рівні преміальної страви з курки в ресторані.

Нагадаємо, раніше аналітична компанія PWC дослідила, що зменшення споживання м'яса і молока на 10% збереже 2,7 млрд дерев.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS