Тільки без рук: як автоматизація допомагає харчопрому

І які задачі спрощує відповідна АСУ

Фото: depositphotos.com

Уже понад десятиліття Україна є лідером у світовому виробництві соняшникової олії. Після лютого 2022 року ситуація змінилася – не через ринкові, а військові фактори.

Уже в березні майже вся переробка олійних культур країни зупинилася. Також проблемною була логістика готової продукції. Наразі ситуація поступово відновлюється, і зараз працює близько 15% заводів, що дозволяє переробляти 10 000 – 15 000 тонн сировини на добу проти 50 000 – 70 000 тонн довоєнних обсягів.

Серед активно діючих навіть у воєнний час олійно-пресових заводів  є Ново-Одеська компанія «Оіл Фемелі».
Одним із факторів, який дозволив продовжувати працювати, стала автоматизація обліку й управління логістичними та виробничими процесами. Як працює автоматизація на практиці і як остання допомогла підприємству вирішити низку завдань, розповів Mind експерт із питань автоматизації ГК «Арт Софт» Олександр Тодуров.

Докладно про те, як змінилася ситуація в українському АПК, – у матеріалі Mind «Осіння посівна безнадійно відстала від плану: засіяно чверть площ. Втрутилася не лише війна, а й погода». Про експорт соняшнику – у матеріалі Mind «Назад до витоків: Україна нарощує експорт соняшнику замість соняшникової олії».

Роботи із цього напряму почалися ще до війни, але головний ефект від запровадження автоматизованої системи управління (АСУ) виявився саме після березня 2022 року.

Особливість підприємства в тому, що воно не тільки виробляє олію, а й бере на зберігання інші зернові культури.

У зв'язку з цим система обліку всього збіжжя вимагає чіткого розуміння де, що і якої якості та якого клієнта зберігається на складах, скільки вироблено продукції тощо.  Додаємо до цього вимоги безпеки персоналу й виробництва, зумовлені російською агресією, а також необхідність режиму економії і особливо відповідального використання ресурсів.

Як досягненню цих цілей допомагає автоматизація?

Простежимо на всіх етапах.

Машина із зерном заїжджає на КПП та реєструється, а в систему обліку вноситься вся інформація щодо транспортного засобу й вантажу. При цьому для автомобіля формується штрих-код, що є її ідентифікатором на всіх етапах цього бізнес-процесу

Після взяття проб, лабораторія проводить аналізи, їхні результати вносяться до облікової системи. На їх основі визначається, куди вивантажуватимуть зернові.

Далі машина заїжджає на ваги для брутто-зважування. Тут вагувальник за допомогою спеціального ручного сканера зчитує вищезазначений штрих-код, і водночас зчитуються показання ваги, які автоматично потрапляють до АСУ. Тобто ніхто не вносить ці значення вручну до системи. Людський фактор на цьому етапі повністю виключено.

Після цього транспортний засіб їде на призначений йому склад і там розвантажується. Далі на вказаному складі, відбувається зважування порожнього автомобіля (вага тари). Процес аналогічний описаному вище «зважування брутто». Вага тари вноситься в систему й обчислюється «вага нетто».

Тільки без рук: як автоматизація допомагає харчпрому
Процедура зважування вантажного автомобіля
Фото надані автором спеціально для Mind

Машина отримує всі необхідні документи, які готуються до АСУ, та виїжджає за територію підприємства. Цей бізнес-процес вважається закінченим.

Облік всіх оброблених автомобілів ведеться в спеціальному журналі, де зберігається вся історія роботи.

Які задачі спростила автоматизація? 

Автоматизація тільки цього бізнес-процесу дала можливість різко скоротити час обробки машин, налагодити чесний, прозорий і зрозумілий усім учасникам облік вантажу, що здається на зберігання.

Так само підсистема звітів дозволяє отримати всю необхідну інформацію за будь-який період роботи в розрізі приймань, відвантажень, культур, складів, постачальників тощо. 

В результаті в співробітників зменшився обсяг виконуваних ними «паперових» монотонних й одноманітних операцій, що потребують багато часу. Усі облікові бізнес-процеси стали більш формалізовані, виключилося дублювання введення однієї й тієї ж інформації.

Також різко зменшилася кількість порушень і розкрадань на виробництві, зокрема через чітке документування будь-яких дій та рішень. Система не дозволяє виконавцям ухвалювати неоднозначні чи неузгодженні рішення і при цьому надає більш вичерпні дані для прогнозування тенденцій і ризиків, що насуваються.

Тільки без рук: як автоматизація допомагає харчпрому
Система обліку зернових
Фото надані автором спеціально для Mind

Якщо говорити про прямий економічний зиск від впровадження автоматизації, то на підприємстві скоротився час обслуговування одного клієнта, отже, той самий склад співробітників зміг обробити більше поклажодавців та заробляти більше грошей.  

Автоматизація – це майбутнє  усіх індустрій, а під час війни ще і додатковий параметр безпеки співробітників та бізнесу.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у нашому Telegram-каналі Mind.ua та стрічці Google NEWS