Продуктовий стартап Just в Сан-Франциско вирощує справжнє куряче м'ясо в лабораторії. Смаковими якостями воно не поступається традиційній курятині. І навіть навпаки – значно мʼякше і ніжніше, до того ж не містить антибіотиків, якими зазвичай на фермах шпигують курей для вбивання інфекцій. Про незвичайні тенденції в продуктовій галузі розповідає ВВС.
Основна мета розробників стартапу – створити мʼясний продукт, задля якого не доведеться вбивати живих істот.
Глава компанії Джош Тетрік і його колеги, які працюють над проектом, хочуть добитися припинення вбивства тварин і захистити навколишнє середовище від негативного впливу промислового виробництва м'яса.
Вони, за їх словами, намагаються знайти вирішення проблеми – як нагодувати зростаюче населення Землі, не зашкодивши при цьому планеті. Вони також підкреслюють, що їх продукт не є генетично модифікованим, це – справжнє м'ясо, вирощене з клітин тварин.
«Сама курка, яка пожертвувала клітини для лабораторії, була жива і здорова і бігала по фермі, де знаходиться лабораторія компанії», – пише ВВС.
Щоб виростити куряче м'ясо в лабораторних умовах в невеликому біореакторі, потрібно в середньому два дні. Для цього використовується білок, який допомагає клітинам ділитися, певна форма для структурування продукту, а також живильне середовище, яке забезпечує процес зростання.
Чи матиме проект комерційний успіх, поки що невідомо. Але Джош Тетрік каже, що до кінця цього року м'ясо, вирощене в лабораторії, вже з'явиться вже в деяких ресторанах.
Проект високо оцінюють екологи. За їх спостереженням, саме тваринництво є одним з головних факторів забруднення навколишнього середовища і причиною глобального потепління.
Щороку ми вбиваємо 70 млрд тварин, щоб нагодувати 7 млрд людей, зазначає кардіолог Ума Валеті, який заснував у Каліфорнії компанію Memphis Meats, що займається розробкою технологій вирощування м'яса в лабораторних умовах.
За його словами, попит на м'ясо в світі зростає високими темпами. До 2050 року людство вже не зможе вирощувати стільки тварин і птиці, щоб прогодувати все населення Землі. Він вважає, що проблему можна вирішити, запустивши виробництво «лабораторного м'яса».
«Ми можемо виростити буквально будь-яке м'ясо, м'ясо птиці, рибу прямо з клітин цих тварин», – каже Валеті.
Зараз над аналогічними проектами працюють десятки компаній по всьому світу, залучаючи кошти венчурних фондів. Мільярдери Білл Гейтс і Річард Бренсон – серед тих, хто вклав гроші в розвиток «клітинного сільського господарства».
У числі інвесторів проекту Memphis Meats – одна з найбільших компаній у харчовій промисловості в США Tyson Foods. Сума її інвестицій не розкривається.
На заваді втіленню нових технологій у життя стоїть уряд США, який не поспішає давати дозволи для запуску на ринок «лабораторного мʼяса», шукаючи причини як від санітарно-епідеміологічного контролю, так і до формулювання терміну «мʼясо». Мовляв, м’ясом може називатися лише продукт, який утворюється в результаті забою живої тварини, а різні лабораторні експерименти мають шукати іншу назву.
Фермери також активно виступають проти поширення продукту, який може спричинити революцію в тваринництві і стати ймовірною причиною банкрутства багатьох із них.
Нагадаємо, новозеландські чиновники ополчилися на авіакомпанію, яка включила в меню бургер зі штучним м’ясом. На їх думку, штучне м'ясо несе загрозу розвитку місцевого сільського господарства.