Ціни на каву продовжують рости, однак, як пише Bloomberg, здається, це нікого не хвилює.
Ціни на каву сорту арабіка виросли на 50% за останні 12 місяців, досягнувши семирічного максимуму в липні після того, як посуха і заморозки пошкодили врожай в Бразилії. Це ралі відбувається на тлі того, що високі фрахтові витрати і брак морських контейнерів продовжують розхитувати глобальні ланцюжки поставок, знижуючи маржу і посилюючи побоювання з приводу інфляції.
Багато підприємств, орієнтовані на споживачів, стикаються з серйозним вибором: підвищити ціни або перейти на дешевші сорти кави.
Між тим, аналітики переконані, що навіть зростання цін не відштовхне любителів кави і загальне споживання не знизиться.
Цей напій є «такою ключовою частиною повсякденного розпорядку (споживачів – ред.), що буде потрібно багато часу, щоб змінити їх кавові звички», – сказав Даррен Сейфер, аналітик харчової промисловості дослідницької компанії NPD Group. Він додав, що покупці «звикли» до нестійких цін.
Очікується, що цього року світове споживання кави виросте до 168,8 млн 60-кілограмових мішків, за даними Rabobank International, в порівнянні з 164,8 млн мішків в попередньому періоді.
За прогнозами Starbucks Corp, світовий ринок кави складатиме «понад $400 млрд» через три роки. Споживання, як пояснює компанія, виросте завдяки збільшенню доходів і розвитку культури кафе в Китаї, Індії та Індонезії.
Генеральний директор Nestle Марк Шнайдер сказав, що «преміалізація і вища ціна» дають виробнику Nespresso і Nescafe можливість вибору. «У разі необхідності ми піднімемо ціни», – додав він.
Для таких компаній, як Starbucks, кавові зерна являють собою невелику частину загальних витрат у порівнянні з оплатою праці та орендної плати. Проте, найбільша у світі мережа кафе заявляє, що вже відчуває інфляційний тиск.
«Ціноутворення стане одним з багатьох важелів, які ми використовуємо для компенсації цих зустрічних вітрів», – заявила компанія.
Нагадаємо: наприкінці липня полярна повітряна маса принесла в Бразилію незвично холодну погоду, подекуди зі снігом. Низькі температури поставили під загрозу посіви кави, кукурудзи, цукрової тростини і апельсинів.