Криза 2020 року не стала для населення продовольчою. Внутрішнє виробництво продуктів харчування було достатнім, а ціни на м’ясо навіть зменшилися або залишалися на рівні 2019 року. Зокрема, роздрібні ціни на свинину зменшилися до 100 грн/кг і нижче. Яких цін на м’ясо очікувати 2021 року й що на них впливатиме, розповів Mind виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко.
Про минулорічну динаміку цін на свинину – у колонці експерта для Mind.
Перевитрати, а через них висока собівартість вирощування свиней досі залишаються основною загрозою існування українського бізнесу у свинарстві.
В українських свинарів є дві проблеми. Перша – перевитрати й висока собівартість, друга – африканська чума свиней (АЧС). Якщо перевитрати й висока собівартість – це проблема внутрішнього ринку, і за неї платить покупець вищою ціною на м’ясо, то АЧС – транскордонна проблема всього свинарства. 2020 року АЧС дісталася Німеччини, через що найбільший виробник свинини в Євросоюзі втратив ринки збуту за межами ЄС.
Надлишок свинини в Євросоюзі привів до падіння цін на неї. Наприклад, за даними Євростату, оптові ціни на свинину 23 грудня 2020 року в ЄС були 1,32 євро/кг, на цю ж дату в 2019 році – 1,97 євро/кг.
Дуже висока ймовірність, що АЧС поширюється в ЄС з України. Вісім років українським свинокомплексом не виплачуються компенсації за свиней у випадку АЧС, а всі спроби запустити компенсації свинокомплексам, хоча б на рівні 500 млн грн на рік – блокуються галузевою асоціацією та профільним міністерством.
Через це в Україні утворився нелегальний ринок свиней, інфікованих АЧС, коли тисячі, десятки тисяч інфікованих свиней нелегально продаються на забій, переважно на нелегальні бійні.
Крім поширення АЧС, така практика підриває ринок і опускає ціни, бо ціна продажу інфікованих свиней вполовину менша від ринкової. Далі, ймовірно, вірус АЧС з інфікованим м’ясом, їжею, з трудовими мігрантами, туристами поширився за межі України.
Якщо дистанціюватися від суто технологічних причин і ринкової ціни на свиней менше 40 грн/кг, а взяти вище, то я б виділив такі:
Перші три місяці 2021 року слід очікувати подальшого зниження роздрібних цін на м’ясо, зокрема свинину, наш прогноз роздрібних цін – 90–100 грн/кг, у ІІ кварталі почнеться зростання – 115–120 грн/кг. До літа поголів’я свиней в Україні через низькі ціни (для багатьох нижче собівартості) відчутно зменшиться й настане дефіцит, тоді ціни на свинину можуть зрости практично вдвічі до поточних цін – до 150–200 грн/кг.
Ціни на свинину формуються під впливом трьох факторів:
До того ж від ціни на свинину залежать і ціни на інші види м’яса. Свинина й курятина – основні види м’яса у світі й конкурують між собою за споживача. В Україні ціна має особливо велике значення.
За минулі 5 років споживання свинини зменшилося практично більше ніж на 1/3, тоді як курятини збільшилося на 1/3. Поголів’я свиней щороку встановлює нові антирекорди і складає 1/4 до поголів’я на початок 1991 року (5 млн свиней 2021 року проти 20 млн свиней 1991-го). Водночас поголів’я птиці в Україні відновилося до рівня 1991 року.
У розвитку галузі пряма залежність від ефективності й собівартості.
Собівартість свиней в Україні різна. На свинокомплексах із сучасною генетикою вона була 2020 року менше 30 грн/кг, але в більшості, як і повідомила галузева Асоціація «Свинарі України», становила 38–41 грн/кг. В 2021 році собівартість зросте відповідно до 35–40 грн/кг у ефективних і 45–50 грн/кг у неефективних свинокомплексів.
Собівартість свиней у ЄС, без ПДВ, 2020 року при нижчих на 30% цінах на корми, ніж в Україні, – 0,8 євро/кг, 2021 року – 1 євро/кг.
Собівартість свиней в Україні – найвища в Європі і вдвічі вища за курку на тих само кормах. Насамперед через більші на 40% витрати кормів у собівартості свиней при менших на 30% цінах на корми ніж у ЄС. Подорожчання кормів наприкінці 2020 року на 50% неефективні свинокомплекси зробить надзбитковими.
Водночас вирощування й перероблення – єдиний ланцюг, ми взаємозалежні й мали подбати за сировинну безпеку. Весь ланцюг 2021 року має запрацювати злагоджено, а не в протистоянні свинарства й переробки, перетягуванні «цінового канату», як це було раніше.
Ми повинні були запропонувати ринку модель вирощування свиней 2021 року з гарантованою конкурентною собівартістю 35 грн/кг на традиційних сухих кормах і 20 грн/кг на рідкій годівлі.
Отже, Асоціація «М’ясної галузі» спільно з Центром підвищення ефективності у тваринництві (СІАВ) створює умови для зниження собівартості вирощування, щоб і ціни на м’ясо були доступні, і свинокомплекси були з прибутками. Зниження собівартості стало нашим спільним завданням №1 у програмі розвитку м’ясної галузі «Нове свинарство 2025».
Щоб свинокомплексам заробити 2021 року, потрібно зробити три кроки, як-от:
Об’єднання виробників і переробників – загальносвітова тенденція, вигідна для обох сторін. Ми зібрали все саме передове, від генетики, планування, обліку й контролю до годівлі, лабораторної діагностики, профілактики й лікування, захисту від корупції і фальшування. Все це ми пропонуємо свинарям 2021 року через кооперацію виробників і переробників. Готові фінансувати розширення потужностей із вирощування або модернізацію вже наявних.
Реалізація цих кроків допоможе зменшити собівартість у вирощуванні до рівня ЄС і навіть нижче, не допустити продовольчої кризи, інакше потрібно готуватися до значного зростання цін на м’ясо 2021 року.