Прогноз-2020: за якою ціною купуватимуть свинину українці

Прогноз-2020: за якою ціною купуватимуть свинину українці

Як вплине загальна ситуація із АЧС у світі на український ринок і як стримати зростання ціни на національний продукт

Этот материал также доступен на русском
Прогноз-2020: за якою ціною купуватимуть свинину українці
Фото: pixabay

Близько чверті світового поголів’я свиней може загинути внаслідок епідемії африканської чуми свиней (АЧС). Такий прогноз Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ, Міжнародного епізоотичного бюро) – міжурядової організації, яка відповідає за координацію боротьби з хворобами тварин, – було оприлюднено наприкінці 2019 року.

Своєю чергою китайці намагаються винайти альтернативу для боротьби із АЧС, зокрема, вирощують свиней-мутантів, щоб врятувати країну від «апокаліпсису свинини». Так, найгостріше питання для вчених у цій сфері – як зробити свиню більш здоровою.

Як позначаться ці глобальні зміни на українському ринку і на які перетворення слід очікувати вже цього року, розповів Mind генеральний директор ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабенко.

Ціни на свинину в ЄС досягли історичного максимуму. ЄС все ще залишається постачальником свинини №1 у світі, експортуючи близько 4 млн тонн щороку. Та світовий дефіцит свинини в 10 млн тонн не вдасться закрити у найближчі 3–5 років, і подальше зростання цін на свинину неминуче. Крім того, ситуація з АЧС у східній частині ЄС залишається складною.

Поява хвороби в центральній частині ЄС, зокрема в Німеччині та Данії, спровокує стрімке і неконтрольоване зростання цін на свинину. Вже у 2019 році ціни на свинину в ЄС зросли з 1,35 євро/кг у січні до 1,97 євро/кг у грудні.

Зростання цін ніяк не пов’язане із собівартістю. Вона незмінна – лишається на рівні 0,9 євро/кг, а ціни на живих свиней збільшилися з 1,1 до 1,5 євро/кг і зростатимуть далі. Настав час, коли свинарі ЄС зароблятимуть дуже багато, особливо за європейськими мірками.

Прогноз на 2020 рік – ціна в ЄС на живих свиней буде 2 євро/кг.

Попри те що багато свинини купує Китай, при середньому показнику споживання на душу населення цього виду м’яса – 40 кг на рік, у ЄС споживання свинини ще більше – 45 кг на рік на одного жителя. Лідерами у споживанні свинини є іспанці – 55 кг на душу населення щорічно, далі йдуть поляки – 54 кг та німці – 52 кг (дані AHDB – Agriculture and Horticulture Development Board).

Про українські реалії

Почнемо із середнього показника споживання свинини в Україні. За шість років середній показник споживання свинини в Україні зменшився вдвічі – з 25 до 12 кг (аналітичні дані Центру підвищення ефективності в тваринництві).

Ціни на живих свиней в Україні з 2017 року тримаються на рівні 1,4 євро/кг, однак надприбутків для свиноводів така ціна не дає.

Перша причина – щорічні перевитрати у розмірі 8 млрд грн на корми і ветпрепарати, через що собівартість в Україні живих свиней знаходиться на тому самому рівні 1,4 євро/кг.

Друга причина – вразливість свинокомплексів у випадку АЧС. За вісім років ситуація доведена до абсурду, свинарі буквально знищують один одного. Грошей у бюджеті на компенсації свинокомплексам за свиней у випадку АЧС сім років немає. Поява вірусу на свинокомплексі рівнозначна банкрутству.

Прогнози для України на 2020 рік невтішні. Слід очікувати дефіциту свинини і зростання цін.

Якщо не буде змін із собівартістю і компенсаціями свинокомплексам за свиней у випадку АЧС, потрібно готуватися до того, що ціни на свинину сягнуть 200–250 грн/кг, а ціни на живих свиней встановлять у 2020 році нові рекорди в 60–70 грн/кг.

Як утримати ціни в Україні на рівні 2019 року

Насамперед держава має виконати свою функцію – захистити свинокомплекси і передбачити 500 млн грн на компенсації за свиней у випадку АЧС, вперше з 2012 року. Саме таку суму щороку втрачають українські свинокомплекси від АЧС і, щоб не збанкрутіти, вимушені йти на порушення закону і розпродавати інфікованих свиней.

Своєю чергою ЄС не має можливостей для значного нарощення виробництва свинини. Натомість Україна може стати «клондайком» у цій сфері у світі. Ми маємо всі можливості для збільшення в рази виробництва свинини ледь не щороку. Крім того, в Україні є можливість отримати собівартість свинини на рівні з Бразилією, США та Канадою – 0,8 євро/кг на сухих кормах, а на рідкій годівлі ще нижче –0,5 євро/кг.

Навіть якщо ціни на свиней залишаться на рівні 2019 року, то з 1 млн тонн свинини, вирощеної в Україні, додана вартість може скласти 32 млрд грн, а з урахуванням тенденції зростання цін на свинину, то і значно більше. Крім того, за рахунок збільшення обсягів виробництва буде створено десятки тисяч нових робочих місць у селах.

Розвиток свинарства перезапустить м’ясопереробну промисловість, яка завантажена лише на половину своїх можливостей. Крім того, Україна отримає додану вартість і простимулює експорт.

Вибір є. А підсумки 2020 року залежатимуть від рішень, що будуть прийняті владою зараз, на початку року.

Автори матеріалів OpenMind, як правило, зовнішні експерти та дописувачі, що готують матеріал на замовлення редакції. Але їхня точка зору може не збігатися з точкою зору редакції Mind.

Водночас редакція несе відповідальність за достовірність та відповідність викладеної думки реальності, зокрема, здійснює факт-чекінг наведених тверджень та первинну перевірку автора.

Mind також ретельно вибирає теми та колонки, що можуть бути опубліковані в розділі OpenMind, та опрацьовує їх згідно зі стандартами редакції.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у наших Telegram-каналах Mind.Live та Mind.UA, а також Viber-чаті