Прогноз-2020: за якою ціною купуватимуть свинину українці

Прогноз-2020: за якою ціною купуватимуть свинину українці

Як вплине загальна ситуація із АЧС у світі на український ринок і як стримати зростання ціни на національний продукт

Цей матеріал також доступний російською
Прогноз-2020: за якою ціною купуватимуть свинину українці
Фото: pixabay

Близько чверті світового поголів’я свиней може загинути внаслідок епідемії африканської чуми свиней (АЧС). Такий прогноз Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ, Міжнародного епізоотичного бюро) – міжурядової організації, яка відповідає за координацію боротьби з хворобами тварин, – було оприлюднено наприкінці 2019 року.

Своєю чергою китайці намагаються винайти альтернативу для боротьби із АЧС, зокрема, вирощують свиней-мутантів, щоб врятувати країну від «апокаліпсису свинини». Так, найгостріше питання для вчених у цій сфері – як зробити свиню більш здоровою.

Як позначаться ці глобальні зміни на українському ринку і на які перетворення слід очікувати вже цього року, розповів Mind генеральний директор ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабенко.

Ціни на свинину в ЄС досягли історичного максимуму. ЄС все ще залишається постачальником свинини №1 у світі, експортуючи близько 4 млн тонн щороку. Та світовий дефіцит свинини в 10 млн тонн не вдасться закрити у найближчі 3–5 років, і подальше зростання цін на свинину неминуче. Крім того, ситуація з АЧС у східній частині ЄС залишається складною.

Поява хвороби в центральній частині ЄС, зокрема в Німеччині та Данії, спровокує стрімке і неконтрольоване зростання цін на свинину. Вже у 2019 році ціни на свинину в ЄС зросли з 1,35 євро/кг у січні до 1,97 євро/кг у грудні.

Зростання цін ніяк не пов’язане із собівартістю. Вона незмінна – лишається на рівні 0,9 євро/кг, а ціни на живих свиней збільшилися з 1,1 до 1,5 євро/кг і зростатимуть далі. Настав час, коли свинарі ЄС зароблятимуть дуже багато, особливо за європейськими мірками.

Прогноз на 2020 рік – ціна в ЄС на живих свиней буде 2 євро/кг.

Попри те що багато свинини купує Китай, при середньому показнику споживання на душу населення цього виду м’яса – 40 кг на рік, у ЄС споживання свинини ще більше – 45 кг на рік на одного жителя. Лідерами у споживанні свинини є іспанці – 55 кг на душу населення щорічно, далі йдуть поляки – 54 кг та німці – 52 кг (дані AHDB – Agriculture and Horticulture Development Board).

Про українські реалії

Почнемо із середнього показника споживання свинини в Україні. За шість років середній показник споживання свинини в Україні зменшився вдвічі – з 25 до 12 кг (аналітичні дані Центру підвищення ефективності в тваринництві).

Ціни на живих свиней в Україні з 2017 року тримаються на рівні 1,4 євро/кг, однак надприбутків для свиноводів така ціна не дає.

Перша причина – щорічні перевитрати у розмірі 8 млрд грн на корми і ветпрепарати, через що собівартість в Україні живих свиней знаходиться на тому самому рівні 1,4 євро/кг.

Друга причина – вразливість свинокомплексів у випадку АЧС. За вісім років ситуація доведена до абсурду, свинарі буквально знищують один одного. Грошей у бюджеті на компенсації свинокомплексам за свиней у випадку АЧС сім років немає. Поява вірусу на свинокомплексі рівнозначна банкрутству.

Прогнози для України на 2020 рік невтішні. Слід очікувати дефіциту свинини і зростання цін.

Якщо не буде змін із собівартістю і компенсаціями свинокомплексам за свиней у випадку АЧС, потрібно готуватися до того, що ціни на свинину сягнуть 200–250 грн/кг, а ціни на живих свиней встановлять у 2020 році нові рекорди в 60–70 грн/кг.

Як утримати ціни в Україні на рівні 2019 року

Насамперед держава має виконати свою функцію – захистити свинокомплекси і передбачити 500 млн грн на компенсації за свиней у випадку АЧС, вперше з 2012 року. Саме таку суму щороку втрачають українські свинокомплекси від АЧС і, щоб не збанкрутіти, вимушені йти на порушення закону і розпродавати інфікованих свиней.

Своєю чергою ЄС не має можливостей для значного нарощення виробництва свинини. Натомість Україна може стати «клондайком» у цій сфері у світі. Ми маємо всі можливості для збільшення в рази виробництва свинини ледь не щороку. Крім того, в Україні є можливість отримати собівартість свинини на рівні з Бразилією, США та Канадою – 0,8 євро/кг на сухих кормах, а на рідкій годівлі ще нижче –0,5 євро/кг.

Навіть якщо ціни на свиней залишаться на рівні 2019 року, то з 1 млн тонн свинини, вирощеної в Україні, додана вартість може скласти 32 млрд грн, а з урахуванням тенденції зростання цін на свинину, то і значно більше. Крім того, за рахунок збільшення обсягів виробництва буде створено десятки тисяч нових робочих місць у селах.

Розвиток свинарства перезапустить м’ясопереробну промисловість, яка завантажена лише на половину своїх можливостей. Крім того, Україна отримає додану вартість і простимулює експорт.

Вибір є. А підсумки 2020 року залежатимуть від рішень, що будуть прийняті владою зараз, на початку року.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у наших Telegram-каналах Mind.Live та Mind.UA, а також Viber-чаті