Українські аграрії просять ЄС збільшити квоти на томатну пасту майже в 4 рази

Українські аграрії просять ЄС збільшити квоти на томатну пасту майже в 4 рази

Україна займає 10-е місце у світі й 3-е місце в Європі за обсягом виробництва томатної пасти, тому квоти на 13 000 т є мізерними, вважає Аграрний союз України

Українські аграрії просять ЄС збільшити квоти на томатну пасту майже в 4 рази
фото pixabay.com

Громадський союз «Аграрний союз України» (АСУ) вимагає від українського уряду та представників Європейського союзу забезпечити збільшення квоти на імпорт томатної пасти в ЄС із нинішніх 13 000 т до 50 000 т. Про це йдеться у зверненні спілки до представника Євросоюзу в Україні Хьюга Мінгареллі, віце-прем'єр-міністра Степану Кубіва та в.о. міністра аграрної політики й продовольства Ольги Трофімцевої, передає AgroPortal.

«Український виробник томатів і томатної пасти дійсно знаходиться в украй неконкурентоспроможному стані в порівнянні з виробниками аналогічної продукції в країнах ЄС. Адже в той час, як державні дотації покривають до 20% вартості продукції європейського виробника, накладення ввізного мита в розмірі 14,4% на українську продукцію підвищує реальну різницю у вартості виробництва українських і європейських томатів до 34,4% », – говориться в листі .

Більш того, український виробник томатної продукції працює в системі, де вартість кредитних ресурсів перевищує 20%, а держава, практично не надаючи ніякої фінансової підтримки овочівництву, в адміністративному порядку забирає 30% валютної виручки, тим самим створюючи додаткові курсові ризики для виробника.

В АСУ нагадали, що квота безмитної торгівлі на перероблені томати в обсязі 10 000 т була встановлена 1 січня 2016 року. Восени 2017-го терміном на 3 роки була введена додаткова квота на продукцію на 3 000 т.

«В Україні у сфері виробництва томатної пасти працює 38 підприємств. Україна займає 10-е місце у світі і 3-е місце в Європі за обсягом виробництва томатної пасти. Тому 13 000 т, на які поширюється безмитний режим торгівлі, становлять мізерну частину як від потужності українського виробництва, так і від обсягів річного споживання томатної пасти в ЄС, яке сягає 1 млн тонн. При таких обставинах збільшення обсягів безмитної торгівлі хоча б до 50 000 т на рік є доречним», – йдеться в листі.

На думку експертів, збільшення квот на імпорт пасти в ЄС вигідно також і європейським країнам.

«Томатна паста у країнах Європи відіграє роль сировини, на основі якої саме європейський виробник формує широкий спектр сучасних готових продуктів, створюючи в харчовій промисловості країн ЄС додаткові робочі місця», – підкреслили в листі представники союзу.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло