На світовому ринку зростає дефіцит шоколаду

На світовому ринку зростає дефіцит шоколаду

Великі африканські какао-фабрики в Кот-д'Івуарі та Гані зупинили або скоротили переробку, оскільки не можуть дозволити собі купити какао-боби

На світовому ринку зростає дефіцит шоколаду
Фото: Рexels

За інформацією чотирьох джерел серед трейдерів, великі заводи з перероблення какао в Кот-д'Івуарі та Гані змушені були зупинити або зменшити виробництво через недостатність фінансових можливостей для закупівлі какао-бобів. Це може призвести до зростання цін на шоколад у всьому світі.

Про це пише агентство Reuters.

Виробники шоколаду вже підвищили ціни для споживачів через тривалу неврожайність у сфері вирощування какао, і, ймовірно, наступний рік стане четвертим поспіль роком неврожаю для цих двох країн, які забезпечують майже 60% світового виробництва какао. Протягом останнього року ціни на какао зросли більше ніж удвічі, досягнувши історичних максимумів.

«Нам потрібне масове зниження попиту, щоб збалансувати зниження пропозиції», – зауважив Стів Вотерідж, відомий експерт із какао з Tropical Research Services.

Виробники шоколаду не можуть виготовляти продукт із сирого какао, тому вони залежать від переробників, які перетворюють боби в какао-олію та какао-лікер, необхідні для виробництва шоколаду. Однак переробники заявляють, що не можуть собі дозволити закупити боби.

Один із найбільших переробників какао в Кот-д'Івуарі, компанія Transcao, припинив закупівлю бобів через їхню високу ціну. Хоча він продовжує переробляти боби зі свого складу, він не розкрив, на якому рівні працює. Два джерела з галузі повідомили, що завод майже не працює.

Ці джерела не бажали розголошувати свої імена через обмеження щодо висловлення думки із цього питання. Одне з них зазначило, що ще кілька великих державних заводів у Кот-д'Івуарі, на який припадає майже половина світового виробництва какао, можуть бути закриті найближчим часом.

Ті ж два джерела повідомили, що компанія Cargill, що є великим глобальним трейдером, також постала перед труднощами в постачанні бобів для свого великого переробного заводу в Кот-д'Івуарі, який припиняв роботу приблизно на тиждень минулого місяця. Компанія Cargill не надала коментарів щодо цього.

У Гані, другій за виробництвом какао країні, більшість із восьми підприємств, включно з державною Cocoa Processing Company (CPC), повідомили про зупинення виробництва на кілька тижнів із початку сезону в жовтні через нестачу бобів. Компанія CPC заявила, що через брак бобів вона працює приблизно на 20% своєї потужності.

Раніше повідомлялося, що ціни на какао сягнули максимуму протягом останніх 46 років після торгів у січні, коли ціни на боби підвищилися на 15%, що є найвищим показником із листопада 2020 року. Постачання какао в порти Кот-д'Івуару з початку сільськогосподарського сезону в жовтні до кінця січня знизилися на 35% проти відповідного періоду попереднього року.

Бекграунд. Раніше Mind писав, що виробники шоколаду тепер скорочуватимуть вміст какао через зростання цін на какао-боби.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Invest Summit. Jazz Business
Читайте також
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло