Вартість новорічного меню перевищить 1500 грн – Інститут аграрної економіки
Новорічний стіл із делікатесами подорожчав до 2005,30 грн

Вартість інгредієнтів для страв новорічного меню на сім'ю з чотирьох осіб при зустрічі 2019 року зросте майже на 20% порівняно з минулим роком – до 1535 грн. Такі дані навела прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» із посиланням на слова заступника директора інституту Миколи Пугачова.
«У середньому по Україні вартість новорічного столу 2019 року для української родини з чотирьох осіб підвищилася порівняно з вартістю новорічного столу-2018 на 20% і становитиме 1535 грн», – зазначив Пугачов.
За його словами, під час оцінки було розглянуто новорічне меню з традиційних страв для столу середньостатистичної родини. До нього увійшли салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, а також напої.
Науковці Інституту аграрної економіки порахували, що 3 кг салату «Олів'є» традиційної рецептури коштуватимуть 129,76 грн, що на 25% більше, ніж при святкуванні Нового 2018 року. При цьому, найдорожчим інгредієнтом є ковбаса, вартість якої становитиме 53,08 грн за 0,5 кілограма, 0,5 зеленого горошку – 26 грн, 6 яєць – 15,10 грн і 180 грам майонезу – 9,50 грн. Ще 25,08 грн доведеться заплатити за цибулю, моркву, картоплю і солоні огірки.
1,5 кг салату «Оселедець під шубою» коштуватимуть трохи дешевше – 118,32 грн. Найдорожчий інгредієнт у ньому – оселедець вартістю 100 грн за 0,5 кілограма. Додамо сюди вартість майонезу – 9,50 грн, моркви – 2,38 грн, а – 2,35 грн, цибулі – 2,15 грн, картоплі – 1,94 грн.
Крім цього, за словами Пугачова, істотно зросли витрати на м'ясні продукти. Так, півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме в середньому 80 грн, почеревина копчена – 75 грн, биток зі свинини свіжий – 78,50 грн, кілограм курячого філе свіжого – 111 грн. Таким чином, вартість 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі становитиме 344,50 грн. Експерт додав, що 0,5 кг філе оселедця коштуватиме українцям 100 грн, 300 г твердого сиру – 54 грн, пачка вершкового масла – 32,25 грн.
Вартість овочів на новорічному столі, за словами експерта, становитиме в середньому 159,48 грн. Зокрема, 2 кг картоплі коштуватимуть українським покупцям 13,84 грн, кілограм грибів – 47,90 грн, 0,5 кг солодкого перцю – 51 грн, 0,5 кг свіжих огірків – 16,77 грн, 1 кг свіжих помідорів – 29,97 грн.
Фрукти на святковому столі коштуватимуть близько 78 грн. 2 кг мандаринів українці зможуть купити за 50 грн, за 1 кг бананів потрібно заплатити в середньому 22 грн, лимон – 6 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 19,89 грн, а кілограм шоколадних цукерок – 170 грн.
Експерт також відзначив, що пляшка шампанського 0,75 літра коштуватиме українцям 98 грн, а пляшка коньяку 0,5 літра обійдеться в півтора раза дорожче – 155 грн. Крім того, безалкогольні напої коштуватимуть близько 76 грн. Так, за 2 л соку українцям доведеться заплатити 38,30 грн, за мінеральну воду 1,5 л – 11,30 грн, за 2 л солодкої води – 26,50 грн.
Разом з тим, зазначив Пугачов, новорічний стіл з делікатесами подорожчав цього року до 2005,30 грн. Зокрема, баночка червоної ікри (120 г) коштуватиме українцям 250 грн, а 200 г червоної риби – 220 грн.
Раніше Mind писав, що лише п’ять країн у світі святкують Різдво двічі, й Україна – серед них.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].