Вартість новорічного меню перевищить 1500 грн – Інститут аграрної економіки

Вартість новорічного меню перевищить 1500 грн – Інститут аграрної економіки

Новорічний стіл із делікатесами подорожчав до 2005,30 грн

Вартість новорічного меню перевищить 1500 грн – Інститут аграрної економіки
фото Shutterstock

Вартість інгредієнтів для страв новорічного меню на сім'ю з чотирьох осіб при зустрічі 2019 року зросте майже на 20% порівняно з минулим роком – до 1535 грн. Такі дані навела прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» із посиланням на слова заступника директора інституту Миколи Пугачова.

«У середньому по Україні вартість новорічного столу 2019 року для української родини з чотирьох осіб підвищилася порівняно з вартістю новорічного столу-2018 на 20% і становитиме 1535 грн», – зазначив Пугачов.

За його словами, під час оцінки було розглянуто новорічне меню з традиційних страв для столу середньостатистичної родини. До нього увійшли салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, а також напої.

Науковці Інституту аграрної економіки порахували, що 3 кг салату «Олів'є» традиційної рецептури коштуватимуть 129,76 грн, що на 25% більше, ніж при святкуванні Нового 2018 року. При цьому, найдорожчим інгредієнтом є ковбаса, вартість якої становитиме 53,08 грн за 0,5 кілограма, 0,5 зеленого горошку – 26 грн, 6 яєць – 15,10 грн і 180 грам майонезу – 9,50 грн. Ще 25,08 грн доведеться заплатити за цибулю, моркву, картоплю і солоні огірки.

1,5 кг салату «Оселедець під шубою» коштуватимуть трохи дешевше – 118,32 грн. Найдорожчий інгредієнт у ньому – оселедець вартістю 100 грн за 0,5 кілограма. Додамо сюди вартість майонезу – 9,50 грн, моркви – 2,38 грн, а – 2,35 грн, цибулі – 2,15 грн, картоплі – 1,94 грн.

Крім цього, за словами Пугачова, істотно зросли витрати на м'ясні продукти. Так, півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме в середньому 80 грн, почеревина копчена – 75 грн, биток зі свинини свіжий – 78,50 грн, кілограм курячого філе свіжого – 111 грн. Таким чином, вартість 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі становитиме 344,50 грн. Експерт додав, що 0,5 кг філе оселедця коштуватиме українцям 100 грн, 300 г твердого сиру – 54 грн, пачка вершкового масла – 32,25 грн.

Вартість овочів на новорічному столі, за словами експерта, становитиме в середньому 159,48 грн. Зокрема, 2 кг картоплі коштуватимуть українським покупцям 13,84 грн, кілограм грибів – 47,90 грн, 0,5 кг солодкого перцю – 51 грн, 0,5 кг свіжих огірків – 16,77 грн, 1 кг свіжих помідорів – 29,97 грн.

Фрукти на святковому столі коштуватимуть близько 78 грн. 2 кг мандаринів українці зможуть купити за 50 грн, за 1 кг бананів потрібно заплатити в середньому 22 грн, лимон – 6 грн.

Батон білого хліба коштуватиме 19,89 грн, а кілограм шоколадних цукерок – 170 грн.

Експерт також відзначив, що пляшка шампанського 0,75 літра коштуватиме українцям 98 грн, а пляшка коньяку 0,5 літра обійдеться в півтора раза дорожче – 155 грн. Крім того, безалкогольні напої коштуватимуть близько 76 грн. Так, за 2 л соку українцям доведеться заплатити 38,30 грн, за мінеральну воду 1,5 л – 11,30 грн, за 2 л солодкої води – 26,50 грн.

Разом з тим, зазначив Пугачов, новорічний стіл з делікатесами подорожчав цього року до 2005,30 грн. Зокрема, баночка червоної ікри (120 г) коштуватиме українцям 250 грн, а 200 г червоної риби – 220 грн.

Раніше Mind писав, що лише п’ять країн у світі святкують Різдво двічі, й Україна – серед них.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Invest Summit. Jazz Business
Читайте також
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло