Українські свинокомплекси отримали менше 1% компенсації за знищених свиней у випадку АЧС

Українські свинокомплекси отримали менше 1% компенсації за знищених свиней у випадку АЧС

Страх банкрутства спонукає свинарів приховувати випадки захворювань

Українські свинокомплекси отримали менше 1% компенсації за знищених свиней у випадку АЧС
Фото: pixabay.com

з появи АЧС в Україні в 2012 році і по сьогодні українські свинокомплекси отримали менше 1% компенсації за знищених свиней у випадку африканської чуми свиней (АЧС). Про це повідомляє «Центр підвищення ефективності в тваринництві».

«Фактично, влада та галузеві асоціації відповідальні, що свинарі з 2015 року буквально знищують один одного. Офіційне визнання АЧС на підприємстві фактично означає банкрутство бізнесу. Страх банкрутства спонукає свинарів приховувати випадки захворювань і відкрив нелегальний ринок інфікованої свинини»,  – йдеться в повідомленні.

Смертність у свиней від вірусу африканської чуми свиней досягає 100%, хвороба не лікується, вакцини немає. Для людей вірус загрози не несе, але завдає збитків для бізнесу та економіки країни.

Вірус легко поширюється: у м’ясі та м’ясних продуктах зберігається до шести місяців, передається через одяг, інвентар і корми. Хворі тварини, а також люди, які контактували з ними, поширюють вірус.

«Вірогідно з України вірус АЧС, в тому числі з трудовими мігрантам, поширився в Польщу, Румунію, Угорщину, Бельгію і може поширитися в інші країни ЄС. Така небезпека може стати причиною скасування безвізу», – йдеться в повідомленні.

Також відсутність належного ветеринарного контролю в Україні могла стати причиною поширення АЧС у В’єтнам. Половина експорту свинних субпродуктів з України здійснюється саме у В’єтнам.

Саме Бельгія, де знаходяться центральні органи ЄС, зараз несе мільярдні збитки через АЧС.

Раніше повідомлялось, що New Hope Group, оголосила про свої плани збудувати в сусідньому В’єтнамі три свиноферми, навіть попри поширення там АЧС.

Більше про особливості і ризики АЧС читайте в колонці гендиректора Центру підвищення ефективності в тваринництві Миколи Бабенко.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло