Закон про інформацію для споживачів харчових продуктів набув чинності

Закон про інформацію для споживачів харчових продуктів набув чинності

Запроваджується нова термінологія щодо строків споживання продуктів та обов'язкове вичерпне інформування про їх склад

Закон про інформацію для споживачів харчових продуктів набув чинності
Фото: pixabay.com

Відсьогодні, 6 серпня 2019 року, набуває чинності закон «Про інформацію для споживачів харчових продуктів», який зобов’язує виробників вказувати на етикетці важливу інформацію про продукти харчування. Це передбачено нормами закону (№8450), який був ухвалений парламентом в грудні 2018 року.

Законом передбачено, що будь-який харчовий продукт, призначений для кінцевого споживача або закладу громадського харчування, має супроводжуватися інформацією про харчовий продукт, яка має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача.

Також інформація про харчовий продукт не повинна вводити в оману, зокрема щодо: 1) характеристик харчового продукту, у тому числі його категорії, характерних ознак, властивостей, складу, кількості, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», країни походження або місця походження, способу виробництва (виготовлення); 2) приписування харчовому продукту непритаманних йому властивостей або наслідків споживання; 3) особливих характеристик харчового продукту, якщо аналогічні харчові продукти мають такі самі характеристики, зокрема шляхом підкреслення факту наявності або відсутності певних інгредієнтів та/або поживних речовин; 4) припущення за допомогою зовнішнього вигляду продукту, опису або графічних зображень про наявність у харчовому продукті певного компонента або інгредієнта, якщо насправді компонент або інгредієнт, який зазвичай присутній або використовується у даному харчовому продукті, замінено іншим компонентом або інгредієнтом.

Крім того законодавчо закріплено, що відтепер інформація про харчові продукти не повинна приписувати їм властивостей, що сприяють запобіганню чи лікуванню захворювань, або посилатися на такі властивості.

Також цей закон зобов’язує  операторів ринку забезпечити наявність обов’язкової інформації про харчові продукти на упаковці чи на прикріплених етикетках, або у супровідних документах з гарантією того, що такі документи або супроводжують відповідні харчові продукти, або надаються до моменту доставки чи одночасно з доставкою продукту.

Як повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства, оператори ринку мають обов’язково зазначати інформацію про наявність речовин, які спричинюють алергічні реакції або непереносимість, наявність ГМО, розморожування або піддавання харчових продуктів іонізуючому випромінюванню, наявності доданої води тощо.

Крім того, окрема увага в законі приділяється вимогам стосовно інформації про харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційно. Так, уся обов’язкова інформація про харчові продукти має бути доступною споживачу ще до продажу продукту.

Також законом запроваджується мінімальний термін придатності («краще спожити до…», «краще спожити до кінця…»). На думку генерального директора директорату безпечності та якості харчової продукції Миколи Мороза, це пояснюється тим, що на ринку існують швидкопсувні та більш небезпечні з точки зору мікробіології продукти, для яких має бути зазначена дата «вжити до». Така позначка інформуватиме про те, що на наступний за цією датою день продукт може ставати небезпечним. Наприклад, сире або охолоджене м`ясо, сира риба, яйця.

Водночас, є низка продуктів, які, за дотримання встановлених умов зберігання залишаються безпечними протягом певного часу після закінчення мінімального терміну придатності, прописаного у маркуванні, наприклад, цукор, кава тощо. Для таких продуктів буде вказана дата завершення мінімального терміну придатності, що позначатиметься фразами «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…». Однак, як після закінчення терміну «вжити до…» так і термінів «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…» продукти мають бути вилучені з реалізації.

Нагадаємо 6 грудня 2018 року 236 голосами парламент ухвалив в першому читанні і вцілому закон №8450 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».


У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Invest Summit. Jazz Business
Читайте також
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло