Вчені роблять ставку на біонічний бур’ян для боротьби з кліматичними змінами
Біологи сподіваються, що генетично модифіковані рослини можуть врятувати нас від самих себе

Біолог Джоанн Чорі вирощує спеціальні рослини, які здатні всмоктувати більше кількість вуглецю, ніж звичайні та надійно ховати його під землею.
Як повідомляє Bloomberg, вчена вирощує Arabidopsis thaliana, рослину яка технічно є бур’яном. Шляхом генетичної інженерії цих бур'янів так, щоб вони росли незвично глибоко з масивними кореневими структурами, багатими корковим полімером під назвою суберин, Чорі та її команда з Інституту біологічних досліджень Солка намагаються значно збільшити кількість вуглекислого газу, що висмоктується кожною з цих рослин з повітря і надійно ховається під землею.
Якщо вдасться відтворити ці якості в пшениці, кукурудзі, сої, рисі та бавовні, які разом займають більше половини орних земель Землі, Чорі та її колеги вважають, що вони можуть просто врятувати світ.
«Наші екосистеми руйнуються, – говорить вона. – Наші дії або бездіяльність в наступні 10 років визначать нашу долю на цій планеті».
Наразі Чорі та її команда ведуть переговори з низкою партнерів, серед яких Monsanto, щоб почати розробку культур, які вловлюють велику кількість вуглецю, в сортах кукурудзи, сої та каноли. Нові модифікації будуть додаватися в міру їх визначення вченими.
Проєкт Salk Crops (Видалення вуглецю в планетарному масштабі) частково фінансується коштом гранту в розмірі $35 млн від Audacious Project TED, благодійної ініціативи, підтримуваної такими організаціями, як фонди Білла і Мелінди Гейтс і Макартура, а також приватними пожертвами.
Видання наголошує, що кліматологи почали приходити до однозначного висновку – щоб температура на планеті не підвищилася на 2 ° C в порівнянні з доіндустріальним рівнем, людство також повинна буде швидко розробити способи видалення вуглецю з атмосфери. Чорі каже, що її рослини можуть бути однією з кращих надій на це.
Проте, масове впровадження культур, що уловлюють CO2, вимагатиме кардинальних змін та серйозного розширення державних стимулів. Це, зокрема, вимагатиме низки нових технологій, які дозволять фермерам краще вимірювати та документувати кількість вуглецю, яку їх урожай видаляє з атмосфери, щоб вони могли претендувати на ці кредити.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].