Стійкість до антибіотиків випередила СНІД та малярію за рівнем смертності
До 80% всіх вироблених антибіотиків використовуються в тваринництві

Згідно з даними за 2019 рік, опублікованим у журналі The Lancet, стійкість до антибіотиків призвела до смерті понад 1,2 млн людей. Приблизно для 5 млн людей цей стан став однією з причин смерті. Хоча поки що вченим вдалося зібрати дані про смертність від резистентності до антимікробних препаратів лише за 2019 рік, вони переконані – за наступні два роки ситуація могла лише погіршитися.
І хоча резистентність до антимікробних препаратів уже давно включена ВООЗ до списку глобальних загроз здоров'ю людини, поточні заходи поки що не можуть стримати цієї «тихої епідемії», пише The Guardian.
Для порівняння, від ВІЛ/СНІД та малярії протягом того ж року померло близько 860 000 та 640 000 осіб відповідно.
Вчені вкрай занепокоєні тим фактом, що стійкість до препаратів випередила смертність від двох глобальних проблем людства. За статистикою, кожна п'ята смерть від резистентності до антибіотиків припала на дітей віком до п'яти років.
Головна причина резистентності до антибіотиків – тваринництво, наголошують вчені. Тварини на фермах зазвичай отримують велику кількість антибіотиків для того, щоб уникнути розповсюдження інфекцій та захворювань, викликаних бактеріями. Частина антибіотиків накопичується в мʼясі тварин, і при споживанні такого мʼяса потрапляє в організм людини. Також значна частина препаратів разом з фекаліями тварин потрапляє в грунт, підземні води, ріки і оточуюче середовище, в тому числі в сільськогосподарські культури.
За офіційними даними, тільки в США 80% всіх вироблених антибіотиків використовуються в тваринництві.
Невтішна тенденція простежується у всіх країнах незалежно від доступності медичного обслуговування.
Глобальний план дій ВООЗ щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів був схвалений 194 країнами, проте поки що немає тенденцій для покращення ситуації. Вчені наголошують, що зараз потрібно зосередитися на кількох основних заходах профілактики:
- Краще контролювати внутрішньолікарняні інфекції та забезпечити медичні заклади всім необхідним;
- Оптимізувати і зменшити кількість використання антибіотиків у тваринництві;
- Звести до мінімуму використання антибіотиків і не призначати їх, якщо є можливості обійтися іншими засобами.
Проблема наскільки актуальна, що вчені розробляють тести на стійкість бактерій до антибіотиків, щоб вчасно поінформувати людину про її ризики.
Нагадаємо, про цю проблему йшлося на минулорічному Всесвітньому економічному форумі: «Давос-2021: стійкість до антибіотиків після пандемії COVID-19 – нова загроза для населення».
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].