The Economist: Якби всі були веганами, знадобилася б лише чверть нинішніх розораних земель

The Economist: Якби всі були веганами, знадобилася б лише чверть нинішніх розораних земель

Більшість із угідь нині використовується для вирощування рослин на корм тваринам

The Economist: Якби всі були веганами, знадобилася б лише чверть нинішніх розораних земель
фото Shutterstock

В західних країнах успішно і з розмахом пройшов черговий «Veganuary» – веганський січень, коли люди переходять на рослинну їжу протягом першого місяця року в якості експерименту. Слід сказати, що багато з них, побачивши очевидні переваги для здоровʼя від такого харчування, залишаються веганами і надалі.

Але багато хто змінює харчування і з екологічних причин. Відмова від м'яса, риби, молочних продуктів та яєць значно скорочує викиди парникових газів в атмосферу. The Economist дослідив вплив харчування людини на кліматичні зміни. Наводимо переклад цієї статті повністю.

Їсти стейк або голландський сир, наприклад, означає, що для цього потрібно довго годувати рослинами тварин, які дають м'ясо та молочні продукти, замість того, щоб безпосередньо їсти рослини.

Вирощування яловичини продукує у 31 раз більше викидів CO₂ на калорію, ніж виробництво тофу, але при цьому дає людині лише 5% калорій від тієї кількості рослин, що йдуть на виробництво м’яса.

Ця неефективність означає, що людям потрібно вирощувати дуже багато рослин, щоб прокормити всю цю худобу.

Незважаючи на поширення у світі веганства та популярність альтернатив, таких як «рослинне м'ясо», кількість споживання м'яса зростає у всьому світі. Змінюється її географія і склад. Апетит Китаю до свого улюбленого м'яса – свинини, схоже, досяг свого піку і пішов вниз, натомість яловичина стає все популярнішою.

Індія, яка споживає дуже мало яловичини (тут корови вважаються священними), п'є більше молока. Африка з її швидко зростаючим населенням у майбутньому вимагатиме більше м'яса.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, вже половина всіх придатних для житла земель використовують для сільського господарства. За словами Джозефа Пура та Томаса Німечека, авторів великого дослідження глобальних продовольчих систем, близько 80% всього виробництва продуктів харчування використовується для пасовищ або вирощування с/г культур для годівлі тварин.

Це дослідження дає уявлення про те, як могла би виглядати ситуація з розорюванням земель, якби раціон людей радикально змінився.

Якби всі стали веганами, сільському господарству знадобилася би лише чверть землі, яку воно використовує сьогодні.

Навіть дієта, при якій люди не їстимуть лише м'ясо великої рогатої худоби та овець, скоротить використання землі вдвічі.

Для чого може бути використаний цей зайвий простір? Надлишки сільськогосподарських угідь можна використовувати для інших цілей, наприклад, ведення лісового господарства або відновлення тропічних лісів.

Звісно, припинення виробництва м'яса змінить ландшафти, спосіб життя та відносини з тваринами та їжею, що формувалися протягом тисячоліть, а також пов'язані з ними сектори економіки, включаючи туризм.

Але такі ризики все ж значно менші за тисячі кілометрів землі, випаленої і розораної для виробництва ще більшої кількості гамбургерів.

Масовий перехід на веганство малоймовірний, пише The Economist. Але ці моделі припускають, що трохи більше «веганського духу» не лише в січні, а цілий рік було б непогано для нашої планети.

Нагадаємо, аналітики підрахували, у яких містах світу найбільше веганських закладів.

А більше про те, скільки вегетаріанців та веганів є в Україні – ми писали тут.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло