Береги Каховського водосховища десятиліттями будуть не придатні для існування усього живого – Міндовкілля
Прибережні території перетворяться на солончаки

Через підрив Каховської ГЕС рівень води водосховища на території Нацпарку «Кам’янська Січ» знизився на 4 метри та продовжує падати. Це може призвести до безповоротної втрати цілих екосистем рослинного та тваринного світу. Береги водосховища десятиліттями будуть не придатні для існування всього живого.
Про це повідомив міністр Руслан Стрілець.
За його словами, прибережні території перетворяться на солончаки.
«Понад 19 видів червонокнижних рослин, десятки видів водно-болотних птахів, захищених Бернською конвенцією, назавжди зникнуть із цих місцин. Те, що не вдалося знищити за вісім місяців окупації парку на суші, рашисти знищили підривом ГЕС.
До того ж можемо втратити історичне місце, де у 1709–1711 роках та в 1730–1734 роках розташовувалася козацька Кам’янська Січ. Сьогодні тут функціонує відділення національного заповідника «Хортиця»», – зазначив Стрілець.
Очільник Міндовкілля повідомив, що попри такі складні умови команда природоохоронців продовжує фіксувати шкоду та обраховувати збитки від дій російських терористів.
Бекграунд. Нагадаємо: внаслідок знищення окупантами Каховської ГЕС Україна може втратити мільйони тонн врожаю. Окрім цього затоплені регіони потребуватимуть повної агроекологічної оцінки ґрунтів після відходу води.
На правобережжі втрачено понад 100 000 тонн урожаю. Водночас збитки на лівобережжі визначати поки що важко, проте відомо, що декілька сотень тисяч тонн збереглося.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].