Розширення кадрової бази: пілотний проєкт незрячих бариста виходить на фінішну пряму
До кінця листопада учасники програми завершать навчання і розпочнуть стажування у київських кав’ярнях
Фундація 03:00 відкриває ще одну професію для незрячих – бариста. У Києві стартував Інтенсив незрячих барист – навчання, у якому шестеро людей із порушеннями зору опановують ремесло приготування кави. Вони вчаться на професійному обладнанні під керівництвом досвідчених тренерів і вже зовсім скоро розпочнуть стажування у столичних кав’ярнях. Ініціатива стала продовженням місії Фундації 03:00 – створювати можливості там, де раніше суспільство будувало бар’єри.
Ідея з’явилася під час оновлення експозиції Музею у темряві «Третя після опівночі». Там завжди пригощали відвідувачів кавою з автомата, але в якийсь момент цей процес вирішили зробити ще більш теплим і справжнім. Так і з’явилася гіпотеза: а чи можуть незрячі готувати каву на професійному обладнанні?
«До ініціативи долучилася школа Custom Coffee school, і разом ми перевірили це на практиці. Виявилось – можуть. І навіть без додаткових пристроїв. Головне – тренування і практика», – каже креативний директор Фундації 03:00 Павло Сусляков.
Крім навчання від Custom Coffee School, свій досвід передають і баристи з різних київських кав’ярень. Вони також проводять тренування для учасників, показують свої техніки та діляться практичними досвідом. Так незрячі опановують різні підходи до приготування кави, а баристи спостерігають за тим, як учасники впевнено виконують кожен рух. І ця взаємодія руйнує бар’єри та показує, що вже зовсім скоро незрячих барист можна буде зустріти в кав’ярнях міста.
Головний тренер Custom Coffee School Андрій Пустовіт навчав незрячих барист робити каву без жодних додаткових пристроїв. Учасники тренують м’язову пам’ять рухів: дозування молока, нахил чашки, силу натискання під час пресування кави.
Тренери також відзначають, що учасники швидко опановують техніку та вже готують смачне капучино, яке знайдеш не в усіх кав'ярнях.
Зараз триває практичний етап навчання. Кожен учасник має приготувати сто порцій капучино під наглядом досвідчених тренерів-барист із різних київських кав’ярень, щоб рухи стали автоматичними, а процес відчувався інтуїтивно.
До кінця листопада учасники завершать навчання й розпочнуть стажування в київських кав’ярнях. Партнери вже погодилися прийняти їх у свої команди для стажування.
«Для Фундації 03:00 це лише перший пілот, у планах розширити навчання й запросити до нього учасників і з інших міст. Уже зараз до нас звертаються кав’ярні, які готові працевлаштовувати незрячих барист, і люди, які готові навчатися», – розповідає керівниця Фундації “03:00” Аліна Марненко.
Бекграунд. Раніше Mind повідомляв, що уряд запровадив цифрову перевірку будівельних проєктів на безбар’єрність. ЄДЕССБ забезпечить контроль інклюзивності на всіх етапах – від креслень до введення в експлуатацію.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].













