Тернопільський молокозавод

Підприємство молочної промисловості, яке виготовляє продукцію під торговою маркою «Молокія».

Про компанію

Тернопільський молокозавод побудували в 1957 році. Підприємство було розраховане на переробку 10 тонн молока на рік, але доволі скоро цього виявилось недостатньо через швидке зростання міського населення. Тож у 1969 році в експлуатацію ввели новий молокозавод, чиєю основною продукцією були: пряжене молоко, кефір, ряжанка, айран тощо. Рекордну кількість сировини – понад 108 т молока та вершків – завод переробив протягом 1987 року.  

Бувши за СРСР серед найбільших підприємств Тернополя, після здобуття незалежності України молокозавод опинився в скрутному становищі. У 1996 році підприємство було приватизовано як ВАТ «Тернопільський молокозавод». У 2000-му нова управлінська команда реорганізувала завод у ЗАТ і почала модернізацію обладання та виробничих процесів. 

Зокрема, на заводі опанували нову технологію очищення молока та виробництво молока з йодованим білком. Тернопільський молокозавод першим в Україні освоїв німецьку технологію механічного очищення молока з наступною пастеризацією при температурі 80 °C Fresh Milk Technology (2014 рік). З 2015 року налагоджено випуск білого йогурту. 

У 2002-му для своєї продукції, чий асортимент з часом зріс до понад 80 найменувань, завод заснував торгову марку «Молокія». Уже наступного року на бренд «Молокія» припадало 50% ринку продукції незбираного молока Тернопільщини та 1% національного ринку. У 2005-му підприємство почало розбудовувати мережу власних торговельних представництв-філій в суміжних із Тернопільщиною регіонах:  Вінницька, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Житомирська, Дніпропетровська області. Холодильне обладнання, склади і транспорт у філіях дають змогу забезпечувати щоденний збут свіжої продукції ТМ «Молокія», яка має короткий термін зберігання.

Для перепродажу молочної продукції (казеїн, масло) на території Польщі у квітні 2022 року було засновано ще одну філію – ТОВ «Мілкія». Окрім того, Тернопільський молокозавод експортує в Німеччину, Голландію, Латвію, США, Грузію, Марокко.

Чергова реконструкція за участі іноземних фахівців вивела ПрАТ (з 2011 року) «Тернопільський молокозавод» у п’ятірку найбільших виробників молочної продукції України у 2017 році. Нині його виробничі потужності дозволяють переробляти до 250 т молока на добу на продукцію в категоріях: молоко, йогурт, кефір, сметана, сир, вершкове масло, кисломолочний сир. 

Найбільшими пакетами акцій Тернопільського молокозаводу володіють Віталій Ковальчук і Сергій Барановський. Ковальчуку також належить частка в транспортно-експедиційній комапнії «Севіт» і адвокатському об'єднанні «Ковальчук і партнери». Барановський володіє ТОВ «Фрідом трейдинг хаус».

Тернопільський молокозавод побудували в 1957 році. Підприємство було розраховане на переробку 10 тонн молока на рік, але доволі скоро цього виявилось недостатньо через швидке зростання міського населення. Тож у 1969 році в експлуатацію ввели новий молокозавод, чиєю основною продукцією були: пряжене молоко, кефір, ряжанка, айран тощо. Рекордну кількість сировини – понад 108 т молока та вершків – завод переробив протягом 1987 року.  

Бувши за СРСР серед найбільших підприємств Тернополя, після здобуття незалежності України молокозавод опинився в скрутному становищі. У 1996 році підприємство було приватизовано як ВАТ «Тернопільський молокозавод». У 2000-му нова управлінська команда реорганізувала завод у ЗАТ і почала модернізацію обладання та виробничих процесів. 

Зокрема, на заводі опанували нову технологію очищення молока та виробництво молока з йодованим білком. Тернопільський молокозавод першим в Україні освоїв німецьку технологію механічного очищення молока з наступною пастеризацією при температурі 80 °C Fresh Milk Technology (2014 рік). З 2015 року налагоджено випуск білого йогурту. 

У 2002-му для своєї продукції, чий асортимент з часом зріс до понад 80 найменувань, завод заснував торгову марку «Молокія». Уже наступного року на бренд «Молокія» припадало 50% ринку продукції незбираного молока Тернопільщини та 1% національного ринку. У 2005-му підприємство почало розбудовувати мережу власних торговельних представництв-філій в суміжних із Тернопільщиною регіонах:  Вінницька, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Житомирська, Дніпропетровська області. Холодильне обладнання, склади і транспорт у філіях дають змогу забезпечувати щоденний збут свіжої продукції ТМ «Молокія», яка має короткий термін зберігання.

Для перепродажу молочної продукції (казеїн, масло) на території Польщі у квітні 2022 року було засновано ще одну філію – ТОВ «Мілкія». Окрім того, Тернопільський молокозавод експортує в Німеччину, Голландію, Латвію, США, Грузію, Марокко.

Чергова реконструкція за участі іноземних фахівців вивела ПрАТ (з 2011 року) «Тернопільський молокозавод» у п’ятірку найбільших виробників молочної продукції України у 2017 році. Нині його виробничі потужності дозволяють переробляти до 250 т молока на добу на продукцію в категоріях: молоко, йогурт, кефір, сметана, сир, вершкове масло, кисломолочний сир. 

Найбільшими пакетами акцій Тернопільського молокозаводу володіють Віталій Ковальчук і Сергій Барановський. Ковальчуку також належить частка в транспортно-експедиційній комапнії «Севіт» і адвокатському об'єднанні «Ковальчук і партнери». Барановський володіє ТОВ «Фрідом трейдинг хаус».

Бенефіціари

Віталій Ковальчук
37.44%
Сергій Барановський
37.24%
Валерій Ковальчук
9.95%
Володимир Величко
9.95%

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло