Індійські вегетаріанці хочуть купувати більше українських бобових
Україна не використовує свій експортний потенціал у співпраці з Індією

20 квітня в Києві пройшла конференція «Нішеві культури», у якій взяли участь виробники, переробники, іноземні покупці, посольства, постачальники насіння, експерти з технологій виробництва та представники МінАПК.
Посол Індії в Україні Манодж Бхарті під час конференції зазначив, що його країна дуже зацікавлена в імпорті бобових і соняшникової олії з України, про це повідомляє Інфоіндустрія.
Як стверджує пан посол, у жовтні-листопаді 2016 року імпорт бобових з України в Індію суттєво зріс, і наразі посольство Індії в Україні допомагає налагодити контакти бізнесу для подальшого зростання імпорту української сільськогосподарської продукції.
Населення Індії за останнім проведеним переписом 2011 року складало 1,25 млрд людей, і відтоді воно значно зросло. Переважна більшість індійців ─ вегетаріанці, наводить статистику Манодж Бхарті. У 2015 році країна імпортувала з Канади 500 млн тонн бобових.
«Чому не з України?» ─ дивується дипломат.
Окрім споживання бобових в Індії великим попитом користується соняшникова олія. «Ми потребуємо 10 млн тонн олії на рік», ─ зазначає індійський посол.
Розмір ринку харчової продукції в Індії складає $191 млрд, а загальна площа сільськогосподарських угідь становить 188 млн га, де налічується 46 видів грунтів.
За словами пана Бхарті, попит на органічну продукцію зростає щороку на 30%, і уряд застосовує заходи для збільшення посівних площ на 200 000 га.
«Наша сьогоднішня статистика експорту зернобобових до Індії не відображає реального потенціалу, який ми могли б використати», ─ зазначала заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева в обговоренні теми за круглим столом наприкінці 2016 року.
Мінагропром з індійськими колегами вирішив ініціювати спільний проект розвитку виробництва бобових культур саме під потреби ринку однієї з найбільш густонаселених країн Азії.
«На цьому гігантському ринку нам потрібно конкурувати з такими гравцями, як Канада та Австралія, тому ми маємо шукати варіанти закріплення там», ─ зауважила Трофімцева.
Нішеві с/г культури вирощуються як альтернатива традиційним поширеним культурам, таким як пшениця, соняшник, ріпак (рапс). Вирощування нішевих культур, таких як ячмінь пивоварний, овес, просо, горох, гречка, гірчиця, льон, сорго і нут, дозволить практикувати сівозміну соняшнику й ріпаку, вирощування яких понад норму значно виснажує верхні шари ґрунту.
До того ж через кліматичні зміни, зокрема на півдні, з кожним роком посилюються посухи, що підвищує ризикованість вирощування традиційних с/г культур та потребує введення в сівозміну більш адаптованих до таких умов рослин.
Крім того, нішеві культури, у першу чергу, цікаві фермерам, невеликим та середнім с/г виробникам. Прибутковість нішевих культур набагато більша за прибутковість традиційних пшениці, кукурудзи, соняшнику.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].