АМКУ почав розслідувати причини стрімкого зростання вартості курятини

АМКУ почав розслідувати причини стрімкого зростання вартості курятини

Ритейлери пояснюють подорожчання м'яса курятини спалахами африканської чуми свиней

АМКУ почав розслідувати причини стрімкого зростання вартості курятини
Фото: pixabay.com

Антимонопольний комітет з’ясовує причини стрімкого зростання цін на м'ясо курятини в липні – вересні 2017 року

Про це із посиланням на заяву АМКУ повідомляє «ПроАгро».

У Mind з'явився телеграм-канал Mind tweet, де ви першими отримуєте головні новини, що мають вплив на економіку та бізнес. Підпишіться, щоб зберегти ваш час та гроші.

Згідно з повідомленням, АМКУ на екстреній нараді за участю представників виробників, галузевих асоціацій, великих національних роздрібних мереж, профільних міністерств презентував попередні результати дослідження зростання цін на ринку курячого м'яса. У повідомленні Антимонопольного комітету зазначено, що виробники м'яса пояснили ситуацію, що склалася, зростанням собівартості виробництва.

Ритейлери також констатували, що закупівельна ціна на м'ясо курятини протягом останніх двох місяців зросла в середньому на 25%. Вони вказали на стрімке зростання попиту споживачів, які перейшли від покупки червоних типів м'яса (свинини й яловичини), які подорожчали зокрема через спалах африканської чуми, на більш доступний продукт.

Як прогнозує Міністерство аграрної політики і продовольства, виробництво м'яса птиці в Україні в 2017 році складе 1,197 млн тонн при попиті 1,055 млн тонн.

Директор департаменту продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства Микола Мороз пояснює, що рекомендована МОЗ структура споживання м'ясних продуктів передбачає 16,6 кг м'яса птиці на душу населення на рік, але в зв'язку з переорієнтацією українців на більш дешеве в сегменті м'ясо птиці, рівень споживання перевищує норму.

«Ми очікуємо, що в 2017 році споживання м'яса птиці складе на рівні 24,8 кг на душу населення. Бачимо підвищений попит на даний вид продукції», – зазначив він. Мінагропрод очікує, що в цьому році на ринку м'яса споживання складе 2,2 млн тонн, а виробництво – на рівні 2,3 млн тонн.

Нагадаємо, за останні півроку в Україні зафіксували 92 випадки африканської чуми свиней у різних регіонах країни. Цей показник перевищив антирекорд 2016-го – 91 спалах за рік.

Вперше африканська чума свиней була зареєстрована в Україні в 2012 році, відтоді загальні втрати сягають 130 000 свиней, з них 10 000 – у 2017 році.

Українські фермери через спалахи африканської чуми свиней втратили вже більше 1 млрд грн доходів. Станом на кінець липня цього року компенсація вартості вилучених через АЧС свиней перевищила 16 млн грн.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту editor@mind.ua
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло