«Європа стане солодшою»: у ЄС припинили компаніям-виробникам квоти на цукор
Експорт цукру з ЄС може вирости принаймні вдвічі

Після десятиліття квот, компанії з виробництва цукру в ЄС тепер зможуть виробляти та експортувати його стільки, скільки забажають. Такі компанії, як французька Tereos та німецька Suedzucker AG, нарощують операції, щоб бути готовими до змін. Про це повідомляє Bloomberg.
Скорочення квот – останнє із сільськогосподарських обмежень ЄС – може також призвести до серйозних змін в світовій торгівлі цукром. Із збільшенням виробництва в ЄС буде менше потреби імпортувати його з Африки та країн Карибського басейну.
Хоча галузь готувалась до змін протягом багатьох років, ціна може ще зменшитись, після їх попереднього зниження на 28% в 2017 році. В ЄС врожай цукрового буряка зараз знаходиться у розпалі, прогнози показують найвищі середні врожаї у Франці та Німеччині, провідних виробників в регіоні.
Квоти, дія яких завершилась цими вихідними, були встановлені в 2006 році в рамках підготовки до поетапної відмови від лімітів, які були запроваджені в 1960-х для забезпечення продовольчої безпеки. Це допомогло приборкати кількість цукру, яку виробники з ЄС могли продавати на внутрішньому ринку та збільшували імпорт.
За словами міністра сільського господарства США, відмова від обмежень допоможе ЄС збільшити експорт майже на 50% до 2,2 млн тонн у цьому сезоні. Інші аналітики прогнозують ще більші об’єми. Експорт Франції може збільшитись втричі до більше ніж 1 млн тонн, вважає агентство France AgriMer.
За даними міністерства сільського господарства США, минулого року на долю ЄС приходилось близько 10% світового виробництва цукру. В регіоні здійснюється виробництво цукру з місцевого буряка або із сировини, яку імпортують з країн з тропічним кліматом. Заводи, як і раніше, матимуть ліміти на безмитні поставки з найменш розвинутих кран та на імпорт на знижених зборах з певних країн.
Згідно з прогнозом Rabobank, ціни на цукор в ЄС, будуть відповідати світовим. За даними Єврокомісії, середні ціни в ЄС складають близько 500 євро за тонну.
Відміна квот «може призвести до зниженню витрат для харчових, фармацевтичних та інших виробників, які використовують цукор», заявив голова відділу товарів в Investec Bank. – «Це може призвести до зниженню затрат для кінцевого споживача».
На поточний маркетинговий рік, за прогнозами асоціації, експорт українського цукру складе орієнтовно 500 тис. т. цукру.
«З огляду на те, що минулий маркетинговий рік був дефіцитним в світі, вітчизняні цукровари наростили поставки на зовнішні ринки. Відтак, за 2016/2017 МР рік українські виробники експортували рекордну кількість цукру – 767,3 тис. т на суму $377,8 млн і ввійшли в топ-10 світового рейтингу експортерів цукру. Окрім того, за цей рік відбулась суттєва переорієнтація ринків збуту – український цукор купували навіть ті країни, які завжди споживали тростинний», – коментує керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило.
Шрі-Ланка – найбільший імпортер українського цукру. За результатами 2016/2017 МР Шрі-Ланка імпортувала 112,2 тис. т вітчизняного цукру на суму $56,7 млн. Трійку лідерів замикає Грузія та Туреччина, які імпортували 47,9 тис. т і 42,5 тис. т цукру відповідно.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].