Кондитери звинувачують УЗ в «неадекватній та непередбачуваній» тарифній політиці
За 9 місяців ціна за вагон зросла з 213,6 до 1228,8 грн за добу

Підвищення тарифів на використання вагонів «Укрзалізниці» ставить під ризик український експорт, переконані в асоціації «Укркондпром».
Зокрема, експорт кондитерської продукції в Центральну Азію, яку в асоціації називають традиційним ринком збуту, за рік зменшився на 10%, а логістичні витрати на доставку одного вагону до ринку збуту в ЦА зріс приблизно на $2000.
«Неадекватна і непередбачувана тарифна політика «Укрзалізниці» – це важкий нокдаун для українських експортерів харчової продукції», – прокоментував президент «Укркондпрому» Олександр Балдинюк, додавши, що вважає збільшення плати загрозою для усього українського експорту.
Після третього підвищення тарифів у листопаді, за 9 місяців вартість спеціальних вагонів для експорту харчової продукції зросте вшестеро – з 213,6 грн до 1228,8 грн за добу. Заборона транзиту територією РФ призвела до падіння експорту кондитерської продукції до країн ЦА на 43%, а підвищення тарифів потягне більші наслідки, адже експорт стане нерентабельним.
«Розцінки на вагони УЗ досягли межі, коли їх використання при експорті багатьох видів продукції балансує на межі рентабельності», – зазначається у повідомленні «Укркондпрому». Це призводить до відмови від використання залізничних перевезень. Обсяг перевезень кондитерських виробів у 2017 році скоротився на 18%.
Нагадаємо: «Укрзалізниця» може підвищити тарифи на 12% наступного року.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].