З 1 липня з полиць може зникнути значна частина віскі

З 1 липня з полиць може зникнути значна частина віскі

Оновлене визначення цього напою веде до того, що гранична межа вмісту алкоголю накладає штучні обмеження на торгівлю ним

З 1 липня з полиць може зникнути значна частина віскі
фото Shutterstock

З 1 липня 2019 року вступають в силу зміни до Податкового кодексу в частині регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв (ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»). Зміни торкнуться і популярного алкогольного напою – віскі, повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Так, за оновленим визначенням, «віскі – алкогольний напій, міцністю від 35 до 45% об’ємних одиниць з характерним ароматом, виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених всередині дубових бочках зернового дистиляту».

У Mind з'явився телеграм-канал Mind tweet, де ви першими отримуєте головні новини, що мають вплив на економіку та бізнес. Підпишіться, щоб зберегти ваш час та гроші.

Однак це оновлене визначення може створити додаткові прогалини в законодавстві та штучні бар’єри для міжнародної торгівлі, пише видання.

На думку експертів, воно суперечить міжнародному законодавству – нормам ЄС, а значить, і Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС.

Так, згідно з відповідним Регламентом ЄС, у Європі встановлена лише мінімальна межа концентрації спирту в об’ємному проценті у розмірі 40% – без верхнього порогу. Також там немає ані слова про коньячну технологію, адже віскі виготовляється шляхом дистиляції сусла зі злаків. Тобто, міжнародні виробники мають можливість виробляти продукцію із вмістом спирту понад 45%, що пропонується заборонити в Україні.

«За попередніми оцінками компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, це більше 1000 видів продукції – яка офіційно ввозиться та за яку сплачуються всі податки. Так, наприклад, лише минулого року було імпортовано 68 995 літрів віскі з вмістом спирту понад 45%, що в грошовому еквіваленті становить 170,96 млн грн», – зазначила Крістіна Лініченко, менеджер Комітету з питань імпорту та торгівлі алкогольними напоями.

Існує об’єктивна загроза того, що віскі, міцність якого перевищуватиме встановлений законодавством України поріг – 45%, буде вважатися неякісною та небезпечною продукцією. Оскільки напис на пляшці іноземного віскі хоч і буде відповідати міжнародним стандартам, не буде відповідати законодавству України і буде підлягати утилізації.

Вже за півроку це може привести до того, що з українських прилавків зникне левова частка відомих марок віскі. Адже за реалізацію напою з вмістом більше 45% алкоголю будуть накладатись штрафи та інші санкції.

Водночас у міжнародних зобов’язаннях зазначено, що члени СОТ, серед яких є і Україна, не повинні створювати невиправдані перепони для міжнародної торгівлі.

Тому, бізнес-спільнота закликає привести визначення «віскі» у відповідність до норм ЄС та прибрати верхню межу вмісту спирту, або збільшити її до 70%.

Як зазначають експерти ЄБА, дивно створювати штучні бар’єри, які будуть заважати легальному бізнесу імпортувати та реалізовувати продукцію в той час, коли існує нелегальний ринок міцного алкоголю. І за оцінками Держслужби статистики, він складає понад 50%.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту editor@mind.ua
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло