ЄВА проти збільшення використання української сировини для українських коньяків
Вважають через це зменшиться конкуренція на ринку

Компанії-члени Європейської бізнес асоціації (ЄВА) виступили проти законодавчої ініціативи обов’язкового використання частки вітчизняної сировини при виробництві коньяку в Україні. Про це повідомляється на веб-сайті ЄБА.
«Запропонована ініціатива спотворює конкуренцію на ринку… Така вимога обмежить доступ до ринку нових коньячних виробників, оскільки їм доведеться закуповувати спирти внутрішнього виробництва у достатній кількості у своїх конкурентів, які можуть завищувати ціну або просто відмовляти у такому продажі», – зазначається у повідомленні.
Відповідні зміни пропонуються у законопроекті №2431: передбачається щорічне зростання частки використання внутрішньої сировини до 85% з 1 січня 2027 року.
Крім того, в Асоціації вважають, що така вимога суперечить угоді про асоціацію між Україною та ЄС, а також відзначають, що законопроект не передбачає, яким чином встановлюватиметься походження сировини.
Як повідомлялося, в угоді з ЄС щодо зони вільної торгівлі передбачається, що Україна не зможе виготовляти коньяк з 1 січня 2026 року, оскільки це є географічним зазначенням Франції: відмова від звичних назв «коньяк» та «шампанське» може призвести до збитків для українських виробників, але європейська сторона під час переговорів відмовилася передбачити будь-яку компенсацію.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].