Найприбутковішим у 2020 році було виробництво гречки – «Інститут аграрної економіки»

Найприбутковішим у 2020 році було виробництво гречки – «Інститут аграрної економіки»

У 2020 році рентабельність виробництва гречки у сільськогосподарських підприємствах очікується на рівні 63%

Найприбутковішим у 2020 році було виробництво гречки – «Інститут аграрної економіки»
фото: pixabay.com

За попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, у 2020 році рентабельність виробництва гречки у сільськогосподарських підприємствах очікується на рівні 63%. Це найвищий показник серед усіх видів сільськогосподарської продукції й майже на порядок вище рівня 2019 року у 6,6%. Про це повідомляється на сайті Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Академік НААН Юрій Лупенко повідомив, що, загальна рентабельність виробництва продукції сільського господарства у таких підприємствах очікується на рівні 17,4%. Цей результат, хоча й перевищує показник 2019 року у 11,8%, є, однак нижчим, ніж у 2018 році, коли рентабельність виробництва агропродукції склала 22,8%.

Рівень рентабельності виробництва продукції рослинництва збільшився з 14,2% у 2019 році до 22,3% торік. При цьому тваринництво, яке у 2019 році спрацювало на межі збитковості (0,1%), у 2020 році стало збитковим – рівень рентабельності склав (-4,7%), зазначив науковець.

Високий рівень рентабельності очікується на вирощуванні баштанних продовольчих культур (45,4%), вівса (43,7%), ягід (41,6%), жита (41,3%), сої (37,5%) та пшениці (33%).

Рентабельність виробництва соняшника, яка у 2019 році була найвищою серед основних сільськогосподарських культур (23,5%), у 2020 році складає близько 29%, зауважив Юрій Лупенко.

Меншою у порівнянні з показниками 2019 року очікується рентабельність вирощування:

  • кукурудзи на зерно – 12,8% проти 17,8%;
  • проса – 4,2% проти 20,2%;
  • картоплі – 1,7% проти 15,4%;
  • овочів відкритого ґрунту – 2,2% проти 7%.

Збитковим залишилось вирощування гороху, сорго, овочів закритого грунту.

Рентабельним у тваринництві очікується лише виробництво молока (21,4%), тоді як інші види продукції галузі були збитковими, зазначив науковець

Зростання рівня рентабельності відбулося переважно внаслідок зростання цін на продукцію більшості сільськогосподарських культур. Наприклад, ціни на гречку торік зросли на 53,7%, продукцію баштанних продовольчих культур – на 50,1%, пшеницю – на 24,4%. Водночас по окремих культурах навіть значне зростання цін (по сорго, наприклад, на 30%), не змогло забезпечити подолання збитковості, підсумував Юрій Лупенко.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Invest Summit. Jazz Business
Читайте також
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло