Людство викидає майже мільярд тонн їжі щороку – звіт ООН
Раніше недооцінювалися масштаби харчових втрат на «споживчому рівні», тобто вдома

Серед всієї їжі, доступної споживачам світу, 17% опиняється на смітнику. Це майже мільярд тонн продуктів на рік. Про це йдеться в спільній доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) та британської екологічної НКО WRAP, опублікованій 4 березня, передає Центр новин ООН.
У доповіді вказано, що в 2019 році 931 млн тонн їжі на планеті виявилися викинутими. Це 17% від усіх вироблених продуктів харчування.
Якщо всю викинуту їжу помістити в 40-тонні вантажівки, припарковані одна за одною, то ланцюг вантажівок сім разів обігнув би Землю. При цьому, за даними ООН, близько 690 млн чоловік на Землі голодували в 2019 році. Очікується, що проблема голоду значно посилиться через пандемію COVID-19.
Примітно, що понад 60% продуктових втрат припадають на домогосподарства, 26% – на систему громадського харчування та 13% – на ритейл. Автори доповіді підкреслюють, що раніше недооцінювалися масштаби харчових втрат на «споживчому рівні», тобто вдома.
У поняття харчових втрат автори доповіді вкладають всю їжу, в тому числі і її неїстівні частини, наприклад, кістки і шкірку. У деяких країнах з високим рівнем доходів співвідношення становить 50 на 50. Але достовірних даних щодо інших країн немає. У UNEP відзначають, що, навіть якщо деякі з цих відходів не можуть бути з'їдені людьми, є значно кращі способи управління ними, наприклад, відправка на корм тваринам або в компост.
«Ми так звикли викидати їжу, що забули про її цінність і про те, скільки все це коштує природі», – каже голова організації WRAP Маркус Говер.
Звіт був підготовлений в рамках підтримки глобальних зусиль щодо скорочення вдвічі харчових відходів до 2030 року.
Вважається, що 8-10% світових викидів парникових газів пов'язані з викинутою їжею. Якби нез'їдена їжа була державою, то вона зайняла б третє місце в світі за викидами парникових газів після США і Китаю, зазначає виконавчий директор UNEP Інгер Андерсен.
Автори дослідження настійно закликають всіх людей в світі не викидати продукти харчування. Вони також рекомендують включити боротьбу з продовольчими втратами в національні плани з протидії зміні клімату. Це питання буде обговорюватися на Саміті продовольчих систем, який Генеральний секретар ООН планує скликати в цьому році.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].