Людство викидає майже мільярд тонн їжі щороку – звіт ООН

Людство викидає майже мільярд тонн їжі щороку – звіт ООН

Раніше недооцінювалися масштаби харчових втрат на «споживчому рівні», тобто вдома

Людство викидає майже мільярд тонн їжі щороку – звіт ООН
фото Pixaby

Серед всієї їжі, доступної споживачам світу, 17% опиняється на смітнику. Це майже мільярд тонн продуктів на рік. Про це йдеться в спільній доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) та британської екологічної НКО WRAP, опублікованій 4 березня, передає Центр новин ООН.

У доповіді вказано, що в 2019 році 931 млн тонн їжі на планеті виявилися викинутими. Це 17% від усіх вироблених продуктів харчування.

Якщо всю викинуту їжу помістити в 40-тонні вантажівки, припарковані одна за одною, то ланцюг вантажівок сім разів обігнув би Землю. При цьому, за даними ООН, близько 690 млн чоловік на Землі голодували в 2019 році. Очікується, що проблема голоду значно посилиться через пандемію COVID-19.

Примітно, що понад 60% продуктових втрат припадають на домогосподарства, 26% – на систему громадського харчування та 13% – на ритейл. Автори доповіді підкреслюють, що раніше недооцінювалися масштаби харчових втрат на «споживчому рівні», тобто вдома.

У поняття харчових втрат автори доповіді вкладають всю їжу, в тому числі і її неїстівні частини, наприклад, кістки і шкірку. У деяких країнах з високим рівнем доходів співвідношення становить 50 на 50. Але достовірних даних щодо інших країн немає. У UNEP відзначають, що, навіть якщо деякі з цих відходів не можуть бути з'їдені людьми, є значно кращі способи управління ними, наприклад, відправка на корм тваринам або в компост.

«Ми так звикли викидати їжу, що забули про її цінність і про те, скільки все це коштує природі», – каже голова організації WRAP Маркус Говер.

Звіт був підготовлений в рамках підтримки глобальних зусиль щодо скорочення вдвічі харчових відходів до 2030 року.

Вважається, що 8-10% світових викидів парникових газів пов'язані з викинутою їжею. Якби нез'їдена їжа була державою, то вона зайняла б третє місце в світі за викидами парникових газів після США і Китаю, зазначає виконавчий директор UNEP Інгер Андерсен.

Автори дослідження настійно закликають всіх людей в світі не викидати продукти харчування. Вони також рекомендують включити боротьбу з продовольчими втратами в національні плани з протидії зміні клімату. Це питання буде обговорюватися на Саміті продовольчих систем, який Генеральний секретар ООН планує скликати в цьому році.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло