В Японії почали продавати томати з відредагованим геномом для лікування гіпертонії
Цей продукт не належить до ГМО, тому вважається цілком безпечним

У помідорах, які з'явилися на прилавках Японії, міститься в п'ять разів більше ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти), ніж у звичайних томатах: вони корисні людям з гіпертонією, пише HighTech.
Більшість країн поки що не дозволяють продаж і вирощування модифікованих помідорів, окільки процес схвалення такого продукту дуже довгий. Але в Японії ця процедура набагато простіша і швидша, тому наприкінці 2020 року компанія Sanatech Seeds запросила у регуляторів дозвіл на виробництво і продаж томатів з відредагованим геномом і отримала схвалення.
При редагуванні томатів вчені взяли за основу популярний в країні вид Sicilian Rouge і використали технологію CRISPR/Cas: тепер у новому відредагованому вигляді є підвищений вміст ГАМК – ця сполука знижує артеріальний тиск і уповільнює серцевий ритм.
Три кілограми томатів коштують приблизно $68.
Відзначається, що продукти з відредагованим геномом і генно-модифіковані – це не одне і те саме. У другому випадку вчені штучно вносять цілі гени чи групи генів.
Однак видання зазначає, що сьогодні почати масово виробляти такі продукти поки що майже неможливо, так як до них в більшості країн існує суворе ставлення на законодавчому рівні.
Нагадаємо, Impossible Foods випустила рослинне «м'ясо» зі смаком свинини.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].