Бізнес-кейс: маркетинг-стратегія, або Як привернути увагу аудиторії
Як розробити успішну маркетингову стратегію для нових пивних брендів і як оновити ті, що вже існують

Минулого року AB InBev Efes Ukraine анонсувало підготовку «Книги легендарних вечірок України», над якою працюють бренд BUD, музичне медіа Katacult і рекламне агентство Вanda.
Ця книга – своєрідний путівник з клубного життя нашої країни за останні 28 років. У ній зібрані місця, які виховували музичний смак українців. Також тут можна знайти старі афіші та флаєри; фотографії та історії, що стали міськими легендами.
Як же розробити успішну маркетингову стратегію для нових пивних брендів і як оновити ті, що вже існуюють? Яке пиво можна запропонувати традиціоналістам, а яке – fun lovers? Як правильно вибирати креативних партнерів при запуску проектів? Про це, а також про плани компанії на 2020 рік, розповіла Mind маркетинг-директор AB InBev Efes Ukraine Анна Руденко.
Секрети успішної маркетингової стратегії
Ретельно продумана маркетингова стратегія – це запорука успішного лонча (від англ. Launch – запуск). У першу чергу ми аналізуємо ринок, щоб визначити сегменти, в яких наша компанія представлена недостатньо. Вирішивши запустити новий бренд, ми формулюємо конкретні цілі з цього запуску, моніторимо комунікацію в конкурентів і визначаємо, що нового компанія може привнести в той чи інший сегмент.
Далі вибираємо канали комунікації. Наприклад, для super premium брендів ми частіше робимо вибір на користь діджитал і зовнішньої реклами, для core брендів – реклами в ТВ, супроводжуючи її також діджіталом і зовнішньою рекламою.
У діджитал-рекламі в основному орієнтуємося на YouTube, Facebook і Instagram. Перевага діджитал полягає в тому, що в ньому діє менше обмежень, ніж у ТВ, тому там ми задіємо і формат відео.
Як зберегти релевантність брендів, що вже існують, і запропонувати нові
Ринок пива в Україні стає дедалі більше, тому компаніям, які хочуть розвиватися, потрібно знаходити підхід до кожного споживача. Наша маркетингова стратегія орієнтована не тільки на запуск новинок, а й на захист позицій брендів, перевірених часом. Наприклад, у 2016–2018 роках компанія провела масштабне оновлення бренду «Чернігівське» – найпопулярнішого українського нефільтрованого пива. Ми модернізували бренд у контексті дизайну і комунікацій, що допомогло зміцнити його статус як лідера сегмента.
Що стосується нових брендів – у наших планах є розширення імпортного сегмента. Ми маємо 70% частки на цьому ринку і збираємося поліпшити результат. Нещодавно ми запустили сорти пива Goose Island: Goose Island IPA, Goose Island 312 (нефільтроване пиво) і Goose Island Midway. Далі – ще більше новинок, зокрема, очікуються лончі брендів бельгійського та німецького пива.
Як досягти creative excellence: креативне партнерство і нестандартні рішення
Креатив – це та сфера, в якій можна отримати перевагу над компаніями-конкурентами. Наша компанія орієнтується на creative excellence, тому при лончі нових брендів ми часто співпрацюємо з креативними партнерами. Агентство має відчути бренд, щоб запропонувати кращу ідею.
За останній час ми співпрацювали з Leo Burnett і Young & Rubicam для лонча пива, а агентство Rockets Growth R&D допомогло запустити квас. Серед інших креативних партнерів – Banda, з яким ми працювали над проектами BUD і Stella Artois Christmas.
Компанія регулярно запрошує нових креативних партнерів. Ми намагаємося пропонувати нестандартні рішення, які дарують незвичайний досвід. Серед найоригінальніших проектів 2019 року – «Книга легендарних вечірок BUD», хроніка легендарних українських рейвів, починаючи з 1990-х років. Ще один нестандарт – діджитал-застосунок з ефектом доповненої реальності (Augmented Reality) Zir Brands для спонсорства BUD на фестивалі Tomorrowland.
Про цільові аудиторії
Наш портфель дуже різноманітний, а пивні бренди спрямовані на різні категорії споживачів. Позиціонуючи бренди, потрібно враховувати специфіку цільових аудиторій і орієнтуватися, серед іншого, на соціально-демографічні характеристики і психографію.
Наприклад, для успішної комунікації важливо розводити аудиторію «Чернігівське» та «Білий Ведмідь» – споживачами першого є традиціоналісти, найбільший сегмент на ринку, а другого – любителі весело провести час, «fun lovers».
Успішне позиціонування дозволяє правильно сформулювати меседжі з огляду на особливості цих категорій. Також важливо розширювати вибір брендів, щоб збільшити охоплення сегментів і запропонувати більший вибір споживачам.
Про досягнення-2019 та цілі на 2020 рік
2019 рік для AB InBev Efes Ukraine став дуже успішним. Зокрема, завдяки об'єднанню AB InBev з компанією Anadolu Efes, на початку року ми запустили відразу чотири бренди – «Білий Ведмідь», «Старий Мельник Із Діжки», Velkopopovický Kozel і Miller Genuine Draft. Навіть більше, ми вперше охопили сегмент безалкогольних напоїв, запустивши бренд квасу «Село і Люди».
Масштабне розширення портфеля брендів вплинуло на маркетингову стратегію компанії. Ми поставили нові цілі, визначили пріоритетні для нас бренди і сформували плани на 2020 рік.
Цього року ми плануємо і далі розвивати наш портфель, як завдяки імпортним новинкам, так і локальним брендам. Приділятимемо особливу увагу креативу – нестандартні підходи допомагають виділитися і привернути увагу споживачів до того чи іншого бренду. Але все ж creative excellence є наступним кроком після розробки маркетингової стратегії.
Тільки проаналізувавши сегменти ринку і смаки споживачів, можна розпочинати створення креативних ідей.
Також у планах – розвиток комунікації, зокрема, розробка нових підходів до діалогу зі споживачем.
Автори матеріалів OpenMind, як правило, зовнішні експерти та дописувачі, що готують матеріал на замовлення редакції. Але їхня точка зору може не збігатися з точкою зору редакції Mind.
Водночас редакція несе відповідальність за достовірність та відповідність викладеної думки реальності, зокрема, здійснює факт-чекінг наведених тверджень та первинну перевірку автора.
Mind також ретельно вибирає теми та колонки, що можуть бути опубліковані в розділі OpenMind, та опрацьовує їх згідно зі стандартами редакції.