Менше солодкого: Україна розпочинає новий сезон цукроваріння з історичним мінімумом заводів

Менше солодкого: Україна розпочинає новий сезон цукроваріння з історичним мінімумом заводів

Проте прогнози на сезон могли б бути цілком благополучними, якби не рекордні ціни на газ

Этот текст также доступен на русском
Менше солодкого: Україна розпочинає новий сезон цукроваріння з історичним мінімумом заводів
Фото: depositphotos.com

У вересні стартує новий сезон на ринку цукру, коли заводи починають переробку буряків нового врожаю. Навесні 2022 року господарства засіяли цукровим буряком 182 000 га, що лише на 44 000 га менше, ніж у 2021 році. Посіви розташовані переважно на Західній та в Центральній Україні, що мінімально постраждали від військових дій, тож є всі підстави очікувати, що врожай буде зібраний у повному обсязі. Але чому сезон, що розпочинається, не можна вважати надто вдалим, розбирався Mind.

Чи вистачить Україні свого цукру?

За прогнозами Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», урожай складе 7,5–7,8 млн тонн цукрового буряку. Цей обсяг еквівалентний виробництву 1,1 млн тонн цукру.

Баланс, хоч і важко, але сходиться – внутрішньому ринку необхідно 1,06 млн тонн цукру. З урахуванням скорочення обсягів виробництва харчової та, зокрема, кондитерської промисловості, а також відтоку населення за кордон, ринок буде профіцитним і навіть сформує експортний ресурс в обсязі 60 000–100 000 тонн.

У 2021/2022 цукровому сезоні було вироблено 1,4 млн тонн цукру, що в умовах обмеженого експорту сформувало значний перехідний запас. «З огляду на минулорічні перехідні залишки, що становлять 250 000–300 000 тонн, дефіциту цукру на ринку України не очікується», – сказав заступник директора «Інституту аграрної економіки» Микола Пугачов.

Але це якщо розглядати кон'юнктуру без урахування війни та несприятливих економічних факторів. Насправді становище галузі значно складніше.

Чому запустяться не всі підприємства?

У Національній асоціації «Укрцукор» констатують, що до початку цукрового сезону дійшли 23 підприємства. Це історичний мінімум. 10 заводів порівняно з минулим сезоном не входитимуть у переробку.

На відміну від хлібопекарської галузі, де частина підприємств відпала через анексію, більшість бурякопереробних потужностей розташовані далеко від активних бойових дій (за винятком кількох підприємств у Харківській та Чернігівській областях) і ухвалювали рішення про участь у сезоні виходячи з економічних, а не військових причин.

Основна проблема – загальна для всієї харчової промисловості – ціна на енергоносії. Для цукровиків вона найсерйозніша через енергоємність виробництва.

За підрахунками заступника директора Гнідавського цукрового заводу Олександра Нікишина, за 100% використання підприємством газу більше половини виробленого цукру (400 із 700 тонн) довелося б спрямовувати на компенсацію вартості енергоносія.

Навіть поточна вартість комерційного газу – близько 45 грн/куб. м – робить виробництво нерентабельним, а жовтневі котирування вже перевищують 60 грн/куб. м. Цукровики були серед одержувачів пільгового палива минулого сезону, але цього року рівень енергетичної проблеми вищий, а ресурси держави – обмеженіші. У відносно виграшному становищі – підприємства, які перейшли чи частково перейшли на альтернативні види палива.

Також гравців може виручити висока цукристість буряків – це дозволить скоротити витрати газу на виробництво одиниці продукції. Але цей показник суттєво відрізняється від регіону до регіону.

Що буде з цінами на цукор?

Цукор бив рекорди зростання цін весь минулий рік, здорожчавши до кінця 2021-го на 62%. Протягом нинішнього року цінова ситуація стабілізувалася, і навіть у перші місяці війни ціна коливалася незначною мірою, в основному як реакція на зростання логістичних витрат.

Здешевшання цукру – загальносвітова тенденція. Середнє значення індексу ФАО цін на цукор у серпні склало 110,4 пункту, що на 2,4 пункту (2,1%) нижче за його липневе значення. Показник знижується четвертий місяць поспіль і зараз перебуває на найнижчому значенні з липня 2021 року. Падіння цін могло б бути глибшим, проте його загальмували погані прогнози на врожай буряків у Євросоюзі – він скоротиться через повсюдну посуху.

В українському роздробі вартість цукру становить 31 грн/кг, це лише на 3 грн/кг дорожче, ніж на цю дату минулого року. Найближчим часом, з надходженням на ринок цукру з нового врожаю, ціни знизяться, проте вже до кінця року традиційно починається зростання. Цього року, з урахуванням газових та військових факторів, воно може бути дуже значним.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло