Равликова ферма + 13 тис кв.м приватизованої землі в Рівненській області. (Повторно, зниження ціни 1,3 млн грн.) Торги не відбулися

Равликова ферма + 13 тис кв.м приватизованої землі в Рівненській області. (Повторно, зниження ціни 1,3 млн грн.) Торги не відбулися

Равликова ферма + 13 тис кв.м приватизованої землі в Рівненській області. (Повторно, зниження ціни 1,3 млн грн.) Торги не відбулися
Коли
24 листопада 2023
Стартова ціна
5,50 млн грн. (було 6,8 млн грн.) без ПДВ
Організатор торгів
Prozorro. Продажі
Тип торгів
Англійський аукціон

Коротке резюме

Що продається: Майже готове підприємство для вирощування равликів і переробки продукції у новому стані. 13 тис м.кв. приватизованої землі. Італійське обладнання. Виробничі та підсобні приміщення. Впроваджено системи ISO 22000:2018, HACCP, ДСТУ ISO 22000:2019.

Ціна: 5,50 млн грн. (було 6,8 млн грн.)

Знижка у порівнянні з минулим аукціоном: 1,3 млн грн.

Місцезнаходження: Україна, 35131, Рівненська область, с. Мальоване

Розташування: мапа

Лот виставляється перший раз: ні

Відомості про минулий аукціон:

   Дата проведення: 27 липня 2023. Стартова ціна: 6,8 млн грн.

Що виставлено на продаж: сучасний багатофункціональний комплекс сільськогосподарського призначення в Рівненській області, орієнтований для вирощування сільськогосподарських культур, равликів тощо і переробки/виробництва продукції.

Огороджена територія 8 000 кв. м., яку можна розширити за рахунок власної вільної сусідньої ділянки площею 5 000 кв. м. Земельні ділянки перебувають у приватній власності.

До складу лоту входить:

  • Виробничі та підсобні приміщення площею 240 кв. м.
  • Будинок для персоналу площею 52,7 кв. м., забезпечений усім необхідним для позмінної роботи персоналу (душ, туалет, кімнати для приготування і споживання їжї та відпочинку).
  • Теплиця 240 кв. м. (Бетонний фундамент, забезпечена поливом).
  • Холодильники для зберігання продукції різних видів (108 куб.м, 40 куб.м.).
  • Котел, розрахований для обігріву до 500 кв.м.
  • Септики, скважина – 70 м.

Оснащення:

  • Італійське професійне обладнання для виробництва муцину равликів. Єдине обладнання, схвалене Міжнародним інститутом геліцекультури (Італія). Можливий продаж обладнання окремо від комплексу.
  • На виробництві впроваджена система управління безпечності продукції згідно з міжнародними і українськими стандартами ISO 22000:2018, HACCP, ДСТУ ISO 22000:2019. Тобто комплекс адаптованій і для виробничих процесів харчової промисловості.

Також є:

  • Система зворотнього осмосу очищення води
  • Централізоване електропостачання
  • Система автоматичного поливу
  • Система відеонагляду
  • Wi-Fi.

Аналіз Mind

Лот – агрокомплекс та равликова ферма у селі рівненському із яскравою назвою Мальоване. Окрім виробництва звичної СГ продукції комплекс підготовлений до перспективного, але нетрадиційного для України виробництва - комерційного вирощування равликів.

Продукцією потенційного підприємства можуть стати як м’ясо равликів, равликова ікра, а також очищений муцин - речовини, яка активно застосовується у фармакології та косметології. В сирому і висушеному вигляді, він використовується для виробництва косметологічних кремів, засобів від опіків, ліків від онкозаховорювань та багато іншого.

Вирощування равликів на м’ясо та ікру

Прибутковість. Прибуток від равликової ферми, що вирощує молюсків на харчування, за даними ProSnail та Landlord складає 150 тис грн. Наведена цифра для виробництва, яке використовує 10-12 соток землі. У випадку лота площа землі у 10 раз більше і складає 130 соток. Таким чином можна розраховувати на 1,5- 1,7 млн грн. річного прибутку та окупність за декілька років.

За даними Mind cтартовий капітал для створення повноцінної ферми зі спеціалізованим обладнанням і переробним цехом оцінюють у 150 000 євро, що фактично дорівнює ціні лоту. Такі інвестиції дозволяють вийти через три-п'ять років на обсяги 10–15 тонн на рік. І рентабельність бізнесу може досягати 100%.


Експортний потенціал. Основні споживачі українського равлика – жителі Євросоюзу.

У останній передвоєнний рік Україна значно наростила експорт равликів за кордон. За даними Державної митної служби та Аgrotimes протягом 2021 року Україна експортувала 907,4 тонн равликів - на 47,8% більше, ніж за 2020 рік. У грошовому еквіваленті експорт равликів сягнув $2,8 млн – на 41,6% більше, ніж за попередній рік.

Тенденція до збільшення експорту спостерігалася мінімум останні 5 років. За цей період експорт потроївся - у 2016 році Україна експортувала до Європи «лише» 350 тонн равликів.

Під час 2022 року експорт, із зрозумілих причин «просів». У рік війни Україна експортувала 609 тон молюсків, що на 39,1% менше ніж роком раніше. Але у грошовому вимірі сума майже не змінилася – і склала $2,8 млн.

Основними покупцями українських молюсків у 2022 році були Литва (56,5%), Іспанія (19,8%) та Словаччина (7,4%).

Для вітчизняного виробника ця область практично нова та малоосвоєна. Офіційний експорт равликів до країн Європи почався лише у 2021 році, коли продукцію вперше було ввезено напряму до Іспанії. До цього український равлик постачався до ЄС через литовські чи польські компанії, і його походження втрачалося.

У 2022 році відкрито новий ринок для експорту українських равликів, призначених для споживання людиною – Грузія. Також вони можуть постачатися транзитом через територію цієї країни - Держпродспоживслужба погодила офіційний сертифікат з Нацагентством Грузії.

За оцінками «Украгроконсалт», що експорт живого охолодженого равлика з України зростатиме, оскільки це екологічний продукт, на який завжди буде попит.

Обсяг світового ринку

Обсяг ринку, в споживацькому вираженні, 2015-2020 рр

(тис. тонн, % р/р)

Ринкова вартість, в споживацькому вираженні, 2015-2020 рр

(млн дол. США, % р/р)

Дані: Overview of the market for Snails in Europe, Bord Bia, May 2022

Продукція равликової ферми

М’ясо равликів

має ніжний смак і тонким ароматом. Воно відрізняється від інших видів м’яса високим вмістом білка і низьким вмістом жирів. Воно корисне та дієтичне. До того же  в хімічному складі равликів міститься велика кількість магнію, який при вживанні людиною, надає заспокійливу дію на нервову систему, допомагає в боротьбі зі стресом, і покращує ліпідний обмін. До всіх перерахованих достоїнств можна додати те, що цей молюск належить до афродизіаків і грає дуже велику роль в посиленні чоловічої потенції і жіночого лібідо, стверджують експерти Snails House.


Ікра равликів

це елітний продукт харчування, який виробляють на фермах з виробництва ікри равликів, переважно у Франції, Польщі та Австрії. Ферма з виробництва ікри равликів  вирощує цих сухопутних равликів для збору ікри або яєць. 

Делікатний процес включає сортування, очищення та приготування розсолу для збереження унікального смаку та текстури перлів. 

Ціна у Європі сягає приблизно 1100-1500€ за кг фасованої ікри. В Україні – коливається у межах 5-14 тисяч грн.

Кожен равлик відкладає близько 100 яєць раз на рік, якщо равлик утримується на відкритому повітрі.

Це еквівалентно 4 г ікри равликів. Тобто для 100-грамової банки равликової ікри фермеру знадобиться не менше 25 равликів. Для порівняння: один осетер може відкласти 18 кілограмів ікри, що робить ікру равликів дуже цінною на ринку.

Равликова ікра у Франції називається Caviar d'escargot (або біла ікра). Тут  її брендують його під комерційною назвою «Perles de France», що означає перлина Франції.

Смак ікри, для тих, хто її не куштував, описати важко. Перетинка яєць лопається, коли їх надкушують, а порції рідини всередині мають дуже тонкий смак із ледь помітними солодкими, пікантними, трав’яними та деревними нотками. Деякі кажуть, що ікра равликів – це як прогулянка в лісі після дощу. Його типовий смак нагадує гриби, деревину, дубовий лист і запечену спаржу. Ікра равликів більш хрустка, ніж ікра риби, і має землистий смак.

Ікру равликів можна подавати різними способами. Найпоширеніший у Франції – з млинцями, сметаною та шампанським. Його також можна подавати в супах і десертах, салатах або як інгредієнт основної страви. 


Муцин (слиз) равликів

На відміну від м’яса та ікри муцин равликів – продукт зовсім іншого класу. Останнім часом він також став прибутковим джерелом інновацій із широким спектром застосувань у хімії, біології, біотехнології та біомедицині. 

За даними національного інституту здоров’я США, недавні досягнення в інтегрованих оміках (геномних, транскриптомних, протеомних, глікомних) технологіях покращили характеристику муцинів черевоногих молюсків, збільшивши генерацію нових біоматеріалів.

Сьогодні слиз равликів використовується в продуктах догляду за шкірою різними компаніями, і це зростаючий ринок, вартість якого, як очікується, наблизиться до 770 мільйонів доларів до 2025 року. 

Недавні досягнення в омічних (геномних, транскриптомних, протеомних, глікомічних) технологіях розширили дослідження муцинів черевоногих як наукового ресурсу з широким спектром застосувань у хімії, біології, біотехнології та медицині. 

Загалом муцини равликів використовують як:

  • антимікробні агенти
  • засоби доставки ліків
  • протипухлинні агенти
  • сприяння загоєнню ран
  • для біоінспірованих матеріалів

Простими словами. Як виглядає процес з точки зору фермера

За даними фермерів, щоб отримати товарного равлика з ікринки потрібно чекати близько 6 місяців. Все починається з маточного поголів'я, яке зимує в спеціальних холодильних камерах. Завдяки певній температурі та вологості у тваринок настає стан анабіозу, в якому вони сплять.

В кінці лютого господарі "будять" поголів'я після зимової сплячки та починають годувати, щоб ті набрали вагу та почали паруватися.

Відгодівля триває два тижні. В цей час температура має бути від 8 до 15 градусів Цельсія. При більшій температурі равлик припиняє їсти та дає менше ікри.

Відкладання ікри починається в березні. У квітні протягом 2-3 тижнів починає вилуплюватися мальок. В травні малька відправляють на поле де він росте до серпня-вересня. 

Коли мушля сформована і тверда, молюсків збирають в спеціальні сітки. Збір триває до жовтня. Кілька днів після збору равликів промивають зранку та ввечері.

Після миття равлики просушуються та входять в стан анабіозу. В такому стані їх можна транспортувати в машині з виставленою вологістю. В стані анабіозу равлик може зберігатися в холодильнику до пів року.

Пік продажу приходиться на Новий рік. 

Переваги

  • Широкий спектр виробництва продукції (муцин, ікра, живий равлик, репродуктивне стадо та молодняк, раковини)
  • Нішевий агробізнес із європейськими перспективами
  • Перспективний екологічний продукт
  • Можлива співпраця із європейськими фар та косметичними компаніями
  • Наявність європейських сертифікатів. Впроваджено європейські та українськи системи сертифікації ISO 22000:2018, HACCP.
  • Сприятлива кон’юнктура експорту
  • Відносно новий, ще незаповнений для України ринок
  • Сезонність бізнесу (лютий-жовтень) із перервою процесу взимку.
  • Короткий циклу виробництва, завдяки швидкому розвитку молюсків
  • Ресурс для виробництва власного крафтового продукту
  • До складу лоту входить комплекс виробництва: земля, приміщення та професійне  обладнання, до того ж схвалене Міжнародним інститутом геліцекультури (Італія).
  • Майже новий стан об’єктів.
  • «Повний пакет» - від Wi-Fi до відеонагляду і систем зворотнього осмосу та системи автоматичного поливу
  • Поруч із дільницею проходить траса М19 — автомобільний шлях міжнародного значення, який є частиною Європейського автомобільного маршруту E85. Траса йде до автомобільного прикордонного переходу Порубне (Чернівецька область).
  • Можливість розширення бізнесу за рахунок екотуризму, де ферма може стати ще й місцем для затишного відпочинку.
  • Регіон віддалений від війни
  • Знижка у 1,2 млн грн

Недоліки

  • На фінальну суму продажу нараховується ПДВ
  • Значний обсяг ручної праці, але саме це дозволяє місцевим фермерам витримувати цінову конкуренцію
  • Додаткові затрати на закупку племінних тварини для розведення
  • Фермеру – початківцю скоріш за все знадобляться навчальні курси та консультація.


Юридична адреса: Україна, 35131, Рівненська область, с. Мальоване
Контакт: 0984846553 – Євгенія Дорош

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло