Виробництво винограду в Україні покриває внутрішні потреби на 13%
Найбільшим виробником винограду є Китай, який вирощує 46,4% від загального обсягу

За останні 5 років світове виробництво винограду зросло майже на 2,8 млн тонн, або 114,5%, в тому числі найвищі темпи динаміки спостерігалися у Перу – 152% і в Китаї – 137,8%. Останній також є лідером за темпами росту споживання винограду – 136,5%.
За даними досліджень і аналізу інформації оглядового видання USDA «Fresh Deciduous Fruit: World Marketsand Trade (Apples, Grapes, &Pears)» світове виробництво усіх сортів винограду у 2016–2017 маркетинговому періоді прогнозується на рівні рекордних 22,0 млн тонн, передає Агро Бізнес.
Для України світовий ринок винограду представляє значний інтерес, адже, наприклад, країни ЄС лише на 75% покривають внутрішні потреби його споживання за рахунок власного виробництва. Ринок Росії, Казахстану та інших країн СНД також має певні перспективи, розумне використання яких може прискорити розвиток вітчизняного виноградарства.
Минулого року виробництво винограду в Україні сягало близько 37 800 тонн, що покриває внутрішні потреби його споживання лише на 13%. Тобто сьогодні цей експортний резерв для вітчизняного агробізнесу залишається невикористаним та потенційно є одним із найбільш прийнятних і ефективних нішевих рішень серед реальних напрямів диверсифікації видів сільськогосподарської діяльності в малих та середніх формах господарювання.
Минулого року Україна експортувала лише близько 26 тонн винограду, здебільшого 23,9 тонн сушеного та 2,43 тонн свіжого на загальну суму $62 500. Основними ринком збуту для вітчизняного винограду залишалися країни СНД. Зокрема, у сушеному вигляді він експортувався до Республіки Молдови та Грузії.
Середньозважена ціна експорту 1 тонни винограду свіжого становила $3168,8, в тому числі на європейському напрямку – $4165,7, азійському – $2949 і американському – $2637,1. Ціна на сушений була на 27,7% нижчою.
В абсолютному і відносному вимірі основним та найбільшим виробником винограду в світі залишається впродовж багатьох років Китай, який вирощує 10,2 млн т, або 46,4% від загального обсягу. Також значним є виробництво винограду в Індії – близько 2,8 млн т та Туреччині – 2,3 млн т, а також у країнах ЄС – майже 1,7 млн т і США – 1 млн т. Саме на ці країни разом припадає майже 83% від загального обсягу його виробництва в світі.
Прогнозований обсяг світової торгівлі виноградом у поточному маркетинговому періоді зберігатиме тенденцію до зростання і досягне показника близько 2,9 млн тонн, у тому числі за рахунок збільшення пропозиції на ринку від провідних його постачальників – Чилі, США та Південної Африки.
Очікується, що виробництво винограду у країнах ЄС в цілому скоротиться на 61 000 тонн, до 1,7 млн тонн. При цьому спостерігаються тенденції загального зменшення площ насаджень виноградників, що посилюються через несприятливу погоду у провідних його країнах-виробниках – Італії та Греції.
За прогнозами в 2016–2017 маркетинговому періоді імпорт винограду до країн ЄС зросте на 29 000 тонн і становитиме, за окремими експертними оцінками, близько 640 000 тонн. Другим за обсягом імпортером є США, які щороку імпортують понад 500 000 тонн винограду, а також Китай із майже аналогічними показниками. При цьому Китай, як і ЄС, за останні роки суттєво збільшили обсяг імпорту винограду, відповідно, на 212 000 тонн і 80 000 тонн. Водночас, Росія за вказаний період, згідно з прогнозом, навпаки, значно знизить його імпорт на 179 000 тонн.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].