Жолуді можуть стати наступною «супер'їжею» – The Guardian
Їх можна перемолоти на борошно і підсмажити для кави, а збирати їх можна безкоштовно в місцевому парку

У Великобританії все більшої популярності набувають звичайні дубові жолуді, які раніше «ніхто не помічав». The Wall Street Journal повідомляє, що в Південній Кореї жолуді досягли статусу «супер'їжі», люди там масово переключилися на «жолудєву локшину, желе і пудру». Тим часом The Guardian пише, що в раціоні британців жолуді теж знаходять все нові застосування.
Корінні американські індіанці колись вважали жолуді – багаті поживними речовинами – основою свого раціону, зазначає видання. А зараз їх вирощують в Китаї і Південній Кореї і часто розмелюють на борошно. В багатьох країнах з жолудів роблять «каву» – вони багаті на білок, жири, клітковину і важливі мінерали.
Марсі Майєр на популярній платформі Tedx Talk нещодавно розповіла, що виробляє печиво з жолудевого борошна. Головний плюс жолудів – їх можна довгостроково зберігати, як горіхи, і від цього їх поживна цінність не зменшується. Також вона наголосила, що захист дубів і висадження нових можуть допомогти впоратися з кліматичною кризою.
Британець Фергус Дреннан проводить курси з приготування жолудів. Підготовка їх до їжі «вимагає трохи роботи». Спочатку їх потрібно розлущити. В невеликих обсягах можна просто розрізати їх ножем і витягнути з шкаралупи.
При великих урожаях (не забуваючи залишати і для дикої природи) жолуді потрібно висушити – на радіаторі або розстелити в теплій кімнаті – досушити в духовці до того моменту, поки вони почнуть «стріляти». Після чого розлущувати.
Потім їх можна підсмажити або розмолоти для кави або на борошно.
«Я зробила шоколадний торт з жолудями, який мені дуже сподобався. Мені подобається робити з жолудевого борошна тальятеле (різновид локшини – ред.), найчастіше я додаю його у хліб». На смак, зазначає Дреннан, він «горіховий, трохи землистий».
Про те, як українці продають продукти, зроблені з натуральних компонентів, в матеріалі Mind «Створено українцями: три еко-стартапи, що здивували світ».
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].