У Нацбанку пояснили, як будуть видаватися кредити аграріям після відкриття ринку землі
Сільсьогокосподарська земля стане заставою в банку

Земля сільськогосподарського призначення, на продаж якої зараз діє мораторій, після відкриття ринку землі може бути заставою для тих фермерів, які забажають взяти в банку кредит. Про це розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю виданню FinClub.
«Сільськогосподарська земля, на яку сьогодні поширюється мораторій, стане заставою. Це дозволить фермерам, які працюють на своїй землі, отримати в банку під її заставу гроші для розвитку господарства», – сказала вона.
Крім того, після вступу в силу дозволу на продаж землі її ліквідність – тобто привабливість на ринку – підвищиться, наголосила вона, оскільки землю можна буде легко купувати й продавати.
«Зараз для землі сільськогосподарського призначення коефіцієнт ліквідності становить 35%. Коли відкриється ринок землі, я очікую, що для неї коефіцієнт буде вищим, оскільки це бізнес, ця земля має бути більш ліквідною», – зазначила Рожкова.
«Це означає, що в тебе, як підприємця, покриття заставою кредиту буде вище, і ти зможеш взяти велику суму, або банк не буде ставку завищувати», – пояснила вона.
За її словами, Нацбанк буде рекомендувати аграріям не брати кредити під заставу землі в валюті, оскільки вони не зможуть страхуватися від валютних ризиків самостійно.
Нагадаємо, іноземці колективно поскаржилися до українського уряду через заборону на продаж їм землі.
Законопроект №2178-10 про ринок землі в другому читанні буде розглядатися в лютому 2020 року.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].