М'ясо стає рушійною силою глобальної продовольчої інфляції
Пандемія, неврожай та спалахи хвороб змушують виробників підвищувати ціни

Як повідомляє Bloomberg, продовольча інфляція, яка охопила світ за останній рік і підняла ціни на все, від тертого сиру до арахісового масла, ось-ось має погіршитися.
Пандемія COVID-19 створила напруженість в ланцюжках поставок, паралізувала транспорт, спричинила захворювання у працівників і, в кінцевому підсумку, торік підняла споживчі витрати на продукти у всьому світі. Тепер фермери, особливо ті, які розводять велику рогату худобу, свиней і птицю, потрапили під тиск найвищих цін на кукурудзу і сою за сім років. Це підняло витрати на годування худоби та птиці на 30% і більше. Щоб залишатися прибутковими, виробникам доводиться підвищувати ціни, які проявляться в найближчі місяці у вигляді більш високих цін на яловичину, свинину і куряче м’ясо в усьому світі.
Востаннє ціни на зерно були такими високими після посухи в США у 2012 році, тоді і вартість м'яса різко зросла. Тепер м'ясо знову готове стати рушійною силою глобальної продовольчої інфляції. Це може відновити дискусію про інфляцію в цілому і про те, що центральним банкам і політикам необхідно зробити, щоб допомогти економіці продовжити відновлення після пандемії.
Очікується, що обіцяне повернення до нормального життя після вакцинації і програм фінансового стимулювання на трильйони доларів підвищить попит і споживчі ціни. Ринки облігацій в ЄС і США посилають сигнали про повернення інфляції. Річні інфляційні очікування американців минулого тижня виросли до найвищого рівня з 2014 року.
Агентство зазначає, що ціни на корми в основному пов'язані з поганою погодою, яка знижує врожай. Попит теж зростає. Китай, найбільший у світі покупець сировини, накопичує запаси, щоб прогодувати свої зростаючі стада свиней.
Виробники м'яса в провідних країнах-експортерах вже відчули наслідки подорожчання зерна. За даними державного сільськогосподарського агентства Embrapa, в Бразилії, найбільшому експортері курятини, торік ціни на вирощування курчат виросли на 39% через годування. Минулого місяця витрати знову виросли приблизно на 6%.
У Європі рентабельність тваринництва різко впала через поєднання високих витрат на корми і зниження попиту через обмеження на COVID-19. За словами старшого аналітика Rabobank Ченджун Пана, низка дрібніших свинарів можуть бути змушені піти з ринку.
Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй раніше повідомила, що світові ціни на м'ясо в січні виросли четвертий місяць поспіль.
Спалахи хвороб тварин також можуть підвищити ціни на м'ясо. У деяких частинах Азії та Європи спостерігаються нові спалахи пташиного грипу. Смертельний вірус африканської чуми свиней продовжує поширюватися в низці країн після знищенні стада в Китаї, а нещодавній спалах хвороби на Філіппінах змусила місцеву компанію покинути бізнес.
Ціни на м'ясо в роздрібних магазинах найбільше зросли після того, як виробники скоротили поголів'я через зниження доходів.
«Це трудомісткий процес, а це означає, що існує розрив між інфляцією кормів для тварин і споживчими цінами», – сказав Вілл Соєр, економіст CoBank ACB.
У США виробництво м’яса вже скорочується через невеликі прибутки під час пандемії. Згідно з урядовими даними, в грудні поголів'я свиней в США впало на 0,9 % в порівнянні з роком раніше, а в січні – на 0,2%
.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].