Подорожчає ще й вино: французькі винороби можуть втратити до 90% урожаю через заморозки
В останні роки руйнівні для плантацій холоди трапляються все частіше через зміни клімату

У Франції на початку квітня температура в деяких регіонах опускалася до -7 градусів за Цельсієм. Винороби вже назвали це «чорним тижнем»: за прогнозами експертів, рекордні для квітня холоди, ранкові дощі і висока вологість могли призвести до рекордних втрат врожаю на всій території країни. Спеціальні свічки, запалені біля кущів винограду, допомогли врятувати лише частину майбутніх ягід, розповідає RFI.
Напередодні французькі користувачі інтернету захоплювалися ефектними фотографіями, на яких виноград зігрівали за допомогою бочок із парафіном. У Бургундії в цих цілях виставили тисячі так званих «свічок», які здалеку більше нагадують багаття.
Ця операція дорого обійшлася французьким виноробам. В інтернеті середня вартість спеціальних свічок становить 10 євро за штуку. За даними виробників, при температурі -7 градусів на один гектар необхідно до 500 бочок, а горять вони не більше 12 годин.
Зусилля виноробів не дозволили повністю врятувати урожай: при важких погодних умовах свічки не завжди виявляються ефективними. Як пише спеціалізоване видання La Revue du vin de France, в частині Бургундії вночі випав сніг, а вологість залишалася високою. Такі умови для винограду фермери називають смертельними.
Прискорила зростання лози хвиля спекотної погоди, під час якої в березні температура піднімалася до +25 градусів. Найбільших втрат, за словами виробників вина, зазнали сорти винограду, які дозрівають раніше за інших. Le Parisien зазначає, що серед них – Шардоне, який користується особливою популярністю у Франції.
Обсяги втрат поки що невідомі. У департаменті Жюра на сході країни втрати ряду плантацій оцінюють в 90%. В інтерв'ю France Bleu один із фермерів заявив, що в цьому році зібрати вийде тільки 1000 літрів вина з гектара. У звичайний час ця цифра в сім разів більша.
За словами виробників вина, весняні заморозки були знайомі їм і в минулому, однак епізоди такої сили зазвичай зустрічаються вкрай рідко. Але в останні роки руйнівні для плантацій холоди трапляються все частіше: в 2017 і 2019 роках виноград також доводилося рятувати. Самі винороби пов'язують це зі зміною клімату.
Нагадаємо, згідно з дослідженням, за останні 50 років в Європі зросли втричі втрати врожаю, викликані екстремальними погодними явищами.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].