Втрати врожаю в Європі через спеку та посуху потроїлися за останні 50 років
Вчені дійшли висновку, що кліматичні зміни ведуть до збільшення втрат врожаю

Згідно з дослідженням, за останні 50 років в Європі потроїлися втрати врожаю, викликані екстремальними погодними явищами. Як повідомляє EurActiv.com, у дослідженні, нещодавно опублікованому в журналі Environmental Research Letters, вивчалося сільськогосподарське виробництво в 28 європейських країнах (нинішніх 27 країнах-членах ЄС та Великобританії) з 1961 по 2018 рік.
Вчені порівняли дані про екстремальні погодні явища – посухи, хвилі тепла, повені та холоди – і знайшли докази того, що «зміна клімату вже веде до збільшення втрат врожаю».
Засуха, сильна спека, холод і повені значно частіше почали спостерігатися в Європі протягом 50-річного періоду. У звіті підкреслюється, що «серйозність впливу спеки і посухи на рослинництво приблизно потроїлася» за цей період, від втрат з 2,2% (з 1964 по 1990 рік) до 7,3% (з 1991 по 2015 рік).
У звіті наголошується, що посухи стають все більш частими і інтенсивними. Найбільше від спеки постраждали зернові, на які приходяться майже 65% посівних площ ЄС. Дослідники говорять, що це можна пояснити більш широким зрошенням інших культур, таких як овочі, виноград і фрукти.
Очікується, що зміна клімату призведе до посилення екстремальних погодних умов, включаючи періоди аномальної спеки і посухи, і дослідження попереджає про «ефекти» їх впливу на Європу в глобальній продовольчої системи і на ціни на харчові продукти.
У звіті говориться, що спека і посуха в Європі призвели до падіння виробництва зерна на 8% в порівнянні з середнім показником за попередні п'ять років. Це «викликало нестачу кормів для худоби і викликало різке зростання цін на сировину».
Після підписання у 2015 році кліматичної угоди в Парижі світ пережив п'ять найспекотніших років. Продовольча і сільськогосподарська організація ООН попереджає, що виробництво харчових продуктів «надзвичайно чутливе» до зміни клімату.
У звіті Nature Climate Change за 2019 рік міститься попередження про те, що регіони, на які припадає до чверті світового виробництва харчових продуктів, – Західна Північна Америка, Західна Європа, Західна Росія і Україна – піддаються високому ризику різкого підвищення аномальної спеки.
Нагадаємо: згідно з дослідженнями, внаслідок глобального потепління принаймні третина льоду в горах Гімалаї та Гіндукуш розтане в цьому столітті.
Як повідомлялось, експерти спрогнозували, що світ наближається до безпрецедентної продовольчої кризи через COVID-19.
Згідно з дослідженням, ліквідація голоду до 2030 року буде коштувати $330 млрд.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].