Захворіло у світі
176,747,563
Померло у світі
3,820,197
Вилікувалось у світі
160,801,403
Захворіло в Україні
2,223,978
Померло в Україні
51,692
Вилікувалось в Україні
2,130,665
Виробництво молока в Україні за І квартал 2021 року скоротилося на майже 5%

Виробництво молока в Україні за І квартал 2021 року скоротилося на майже 5%

Промисловий сектор не втрачає позицій, але суттєво просідає присадибний

Виробництво молока в Україні за І квартал 2021 року скоротилося на майже 5%
Фото: Cats Coming/Pexels

За перший квартал 2021 року в Україні було вироблено 1 752 900 тонн молока, що на 4,9% менше, ніж за відповідний період минулого року. Промисловий сектор не втрачає позицій, але суттєво просідає присадибний. Про це повідомляється на сайті Асоціації виробників молока.

Зазначається, що промисловий сектор показує стійкість і працює фактично на однаковому рівні: хоча поголів’я корів проти минулого року скоротилося на 1,6% (до 424 200 корів), проте обсяг виробництва молока залишається майже без змін – 671 700 тонн (-0,5%). Тим часом присадибний сектор демонструє стійке скорочення обсягів виробництва: 1 081 200 тонн, тобто мінус 7,4%.

Серед промислових господарствах найбільше наростили виробництво молочні ферми Тернопільщини (+14,3%; 27 900 тонн), Хмельниччини (+10,6%; 47 100 тонн) та Вінниччини (+6%; 54 600 тонн).

Топ-5 молочний областей із виробництва промислового молока наразі виглядає так: Полтавська (97 500 тонн), Черкаська (71 400 тонн), Харківська (60 700 тонн), Чернігівська (59 100 тонн), та Київська (55 800 тонн) області.


При цьому, як відмічає асоціація, експерти зійшлися на думці, що цьогоріч сезонність вже практично не буде грати ролі у формуванні цін на молоко, адже темпи вибуття корів в секторі особистих селянських господарств досягнули точки, яка не дозволить забезпечити потрібний вал молока.

«Швидше за все за рік-другий, присадибний сектор повністю нівелюється як чинник. Адже 75% всього молока, яке поступає на переробку, іде від промислових господарств. В цьому секторі сезонності як такої немає взагалі, Адже упродовж року корів годують сталим раціоном та планують рівномірні отели, що забезпечує однаковий вал виробництва як впродовж операційного циклу, так і загалом по року», – йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Аргентина відкрила ринок для українських виробників молока та молочних продуктів.

Стежте за актуальними новинами бізнесу та економіки у наших Telegram-каналах Mind.Live та Mind.UA, а також Viber-чаті