Адміністація Байдена звинуватила виробників м’яса в завищенні цін і бажанні нажитися на пандемії

Адміністація Байдена звинуватила виробників м’яса в завищенні цін і бажанні нажитися на пандемії

Усього 4 найбільші виробники м'яса контролюють 82% американського ринку м'ясної продукції

Адміністація Байдена звинуватила виробників м’яса в завищенні цін і бажанні нажитися на пандемії
фото Pixaby

Адміністрація президента США Джо Байдена виступила з різкою критикою на адресу найбільших американських виробників м'яса та м'ясопродуктів, звинувативши їх в тому, що вони «підвищують ціни, отримуючи в період пандемії рекордний прибуток». Про це йдеться в доповіді, оприлюдненій на сайті Білого дому, пише Reuters.

Як заявили в ході брифінгу в Білому домі голова Національної економічної ради Брайан Діз і міністр сільського господарства Том Вілсак, адміністрація має намір посилити заходи щодо виробників, які «наживаються на пандемії».

Зазначається, що на м'ясо припадає 50% зростання цін на продукти харчування в країні з початку року. З грудня 2020 року в США ціни піднялися: на яловичину – на 14%, на свинину – на 12,1%, на птицю – на 6,6%.

Адміністрація Байдена наголошує, що в умовах високої консолідації цієї індустрії всього чотири найбільші виробники м'яса і м'ясопродуктів контролюють 82% американського ринку м'ясної продукції, знижуючи доходи фермерів і піднімаючи ціни для споживачів. При цьому в першому і другому кварталах 2021 року компанії отримали рекордний або близьку до рекордного прибуток.

І хоча не було вказано жодної назви компаній, але найбільшими виробниками м'яса і м'ясопродуктів в США є Cargill, Tyson Foods, JBS і National Beef Packing.

Білий дім попередив, що посилить заходи проти цінових змов і порушення антимонопольного регулювання, а також буде добиватися більшої прозорості в цій індустрії. Крім того, уряд надасть $1,4 млрд фінансової допомоги невеликим виробникам, фермерським господарствам і ринкам, підприємствам харчової промисловості, які постраждали від пандемії.

Зі свого боку в Tyson Foods прокоментували заяви адміністрації, зазначивши, що не варто звинувачувати в високих цінах на м'ясо консолідацію індустрії.

«Ми бачили зростання доступності та якості яловичини, і ціни на неї за останні 25 років стали більш доступними», – заявили в компанії.

А операційний директор North American Meat Institute Марк Допп назвав заяви адміністрації «провокаційними». Ціни на м'ясо зростають в першу чергу через «стабільний і масштабний дефіцит робочої сили», цитує його слова Reuters.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло