Адміністація Байдена звинуватила виробників м’яса в завищенні цін і бажанні нажитися на пандемії
Усього 4 найбільші виробники м'яса контролюють 82% американського ринку м'ясної продукції

Адміністрація президента США Джо Байдена виступила з різкою критикою на адресу найбільших американських виробників м'яса та м'ясопродуктів, звинувативши їх в тому, що вони «підвищують ціни, отримуючи в період пандемії рекордний прибуток». Про це йдеться в доповіді, оприлюдненій на сайті Білого дому, пише Reuters.
Як заявили в ході брифінгу в Білому домі голова Національної економічної ради Брайан Діз і міністр сільського господарства Том Вілсак, адміністрація має намір посилити заходи щодо виробників, які «наживаються на пандемії».
Зазначається, що на м'ясо припадає 50% зростання цін на продукти харчування в країні з початку року. З грудня 2020 року в США ціни піднялися: на яловичину – на 14%, на свинину – на 12,1%, на птицю – на 6,6%.
Адміністрація Байдена наголошує, що в умовах високої консолідації цієї індустрії всього чотири найбільші виробники м'яса і м'ясопродуктів контролюють 82% американського ринку м'ясної продукції, знижуючи доходи фермерів і піднімаючи ціни для споживачів. При цьому в першому і другому кварталах 2021 року компанії отримали рекордний або близьку до рекордного прибуток.
І хоча не було вказано жодної назви компаній, але найбільшими виробниками м'яса і м'ясопродуктів в США є Cargill, Tyson Foods, JBS і National Beef Packing.
Білий дім попередив, що посилить заходи проти цінових змов і порушення антимонопольного регулювання, а також буде добиватися більшої прозорості в цій індустрії. Крім того, уряд надасть $1,4 млрд фінансової допомоги невеликим виробникам, фермерським господарствам і ринкам, підприємствам харчової промисловості, які постраждали від пандемії.
Зі свого боку в Tyson Foods прокоментували заяви адміністрації, зазначивши, що не варто звинувачувати в високих цінах на м'ясо консолідацію індустрії.
«Ми бачили зростання доступності та якості яловичини, і ціни на неї за останні 25 років стали більш доступними», – заявили в компанії.
А операційний директор North American Meat Institute Марк Допп назвав заяви адміністрації «провокаційними». Ціни на м'ясо зростають в першу чергу через «стабільний і масштабний дефіцит робочої сили», цитує його слова Reuters.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].