Заборона на експорт гречки діятиме до кінця року – Мінагрополітики
Заступник Мінагрополітики пояснив, чому зниження ціни на гречку відбувається більш поступово, ніж було прогнозовано

Що сталося. До кінця року в Україні продовжуватиме діяти заборона на експорт гречки.
Джерело. Про це йдеться на сайті Міністерства аграрної політики.
Деталі. «До кінця року заборона на експорт гречки діятиме однозначно, чи буде вона продовжена з січня 2023 року, ми зрозуміємо наприкінці листопада, оскільки її збір досі триває. Коли ми побачимо, що виробництво, яке було прогнозовано на рівні 140 000 тонн, буде вже у нас в коморі, тоді можна буде про щось говорити. Але вільного експорту точно не може бути», – заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Зазначається, що для внутрішнього споживання українцям потрібно 110 000 тонн гречки. Він також пояснив, чому зниження ціни на гречку відбувається більш поступово, ніж це було прогнозовано.
«У вересні було аномально багато опадів і фактично на 2–3 тижні збір усіх культур зупинився, у тому числі гречки. Влітку було очікування, що урожай аграрії зберуть ще у вересні, а в жовтні він уже потрапить на ринок. Тому кінцевий ефект ціни буде досягнутий для споживача у листопаді», – наголосив Висоцький.
Заступник Мінагрополітики запевнив, що дефіциту також не буде щодо інших круп. За його словами, їх виробництво на 99% є вітчизняним, тож для внутрішнього споживання вирощених круп українцям «буде більш ніж достатньо».
Бекграунд. Нагадаємо, що інфляція в Україні пришвидшилася до 24,6%.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].