Зерна по-чорному: чому третина кавового ринку України опинилася в тіні
Mind Explains

Зерна по-чорному: чому третина кавового ринку України опинилася в тіні

І наскільки шкідливими для здоров'я є підробки

Зерна по-чорному: чому третина кавового ринку України опинилася в тіні
Фото: depositphotos.com

Ринок контрафактної кави в Україні сягає 30%, а на базарах та в інтернеті продають підробки світових брендів розчинної кави, хоча насправді цей продукт не має відношення ні до брендів, ні до кави. Про це заявив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він додав з посиланням на учасників ринку, що до розчинної кави замість справжньої кави при формуванні гранул додають мальтодекстрин.

Mind розбирався: що відбувається з кавовим ринком і чому саме зараз.

Насамперед – що це за мальтодекситрин і в чому ризики? Попри загрозливу назву, ця речовина не є небезпечною при помірному вживанні.

Мальтодекстрин – полісахарид, вуглевод, близький за властивостями до глюкози та крохмалю. Його  власне і виготовляють із рисового, кукурудзяного, пшеничного або картопляного крохмалю. Речовина слугує замінником крохмалю та необхідна для поліпшення зовнішнього вигляду продуктів. У харчовій промисловості використовується як загусник, антиокислювач, розпушувач, емульгатор і поглинач вологи.

Мальтодекстрин допомагає продовжити термін придатності продукту, робить текстуру пухкішою. У випадку з кавою його можуть додати в продукт, оскільки він схожий  за формою з гранулами.

Основна шкода пов'язана з тим, що речовина має високий глікемічний індекс, тобто її треба з обережністю вживати діабетикам. Однак у тій концентрації, яка припадає на чашку розчинної кави, йдеться про мінімальні дози, які істотного впливу на здоров'я не справляють.

Чи можна відрізнити підроблену каву? Дуже складно.

Теоретично мальтодекстрин може мати солодкуватий присмак, але насправді його смакові якості досить приглушені – інакше він би змінював смак інших харчових продуктів, у виробництві яких застосовується легально.

Яким є обсяг контрафакту на ринку кави? За словами  Данила Гетманцева – близько 30%.

«Ситуація на ринку одночасно жахлива і типова для нашої країни. 30% ринку в тіні. Гранульована кава завозиться за митною вартістю, нижчою від зеленого зерна», – сказав він. І натякнув, що в Україні є кілька сімей бізнесменів, які покривають цей бізнес.

У чому причина такого раптового інтересу до кавового ринку? Ініціатива виходила від представників ринку – білих імпортерів кави, яких витісняють менш розбірливі конкуренти.

З представниками бізнесу Данило Гетманцев зустрічався перед тим, як озвучити свої гучні заяви. Найбільші гравці на цьому ринку – Nestle та Mondelez.

Чому зростає обсяг контрафакту? Частка контрафакту, який за визначенням дешевший за легальні аналоги, зростає в міру зубожіння населення країни. Це справедливо й для інших ринків – наприклад, тютюнового. Що стосується саме кави, то тут роль зіграло і подорожчання сировини – кавових зерен рабусти, викликане неврожаєм у країнах-виробниках.

Зі свого боку, бізнес, який дедалі частіше скаржиться на невмотивований тиск силовиків, а також неконструктивність податкових органів, шукає шляхи мінімізації витрат.

Але зв'язок цих чинників із зростанням тіньової частки у секторі топ-парламентарі навряд чи вловлюють.

Disclaimer: Mind вважає, що підробка будь-чого повинна переслідуватися за законом; проте практика показує, що ефективніше боротися з причинами порушень, а не з наслідками.

У випадку, якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію. Або надішліть, будь-ласка, на пошту [email protected]
Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло