Несолодкі ціни: у світі формується криза на ринку шоколадної сировини
Кот-д'Івуар, найбільший у світі виробник какао-бобів, зупинив продаж продукції
Рада Кот-д'Івуара по какао та каві (CCC) призупинила продаж ф'ючерсів на какао-боби в сезоні 2023/2024 років. Паузу взято на невизначений строк, «до подальшого повідомлення». Причина зупинення торгівлі – «через збереження невизначеності, пов'язаної з ланцюгом постачання».
Ів Брахіма Коне, генеральний директор ССС, пояснює ситуацію, що склалася, також зливами, які тривали в країні понад півтора місяці та призвели до масштабних повеней, складнощів із логістикою та розвитком хвороб на плантаціях.
Кот-д'Івуар є найбільшим виробником какао у світі, на частку якого припадає 45% світових постачань какао, за ним ідуть Гана та Індонезія.
Mind розбирався: чи варто готуватися до дефіциту шоколаду та/або зростання ціни на нього.
У чому причина перебоїв із постачаннями какао-бобів у найбільшого виробника? Затяжні зливи стали каталізатором розвитку бурої гнилі (або чорної хвороби стручків) – грибкового захворювання какао-дерев. Цю хворобу провокує тривала підвищена вологість, а дощі у Кот-д'Івуарі йшли з 10 травня та закінчилися лише в середині літа.
«Ми очікуємо набагато менше какао в першій половині основного врожаю порівняно із цим сезоном. Ми сподіваємося, що виробництво із січня до березня дозволить нам збалансувати наші обсяги, інакше це буде проблемою, – наголосив Коне. – Бура гниль прогресує всюди через дощі. Ми формуємо команду для об'єктивнішої оцінки ситуації. Це турбує нас, і ми повинні зробити кроки, щоб пом'якшити наслідки».
Скільки всього какао-бобів продає Кот-д'Івуар? До того, як було оголошено призупинення, продаж какао перевищив 1 млн тонн, або близько 50% очікуваного врожаю у 2,2 млн тонн.
Какао-боби формують близько 40% усіх експортних надходжень Кот-д'Івуару, тому зупинка торгівлі – це великий удар і по економіці країни.
Як зупинення продажів какао позначиться на покупцях? Покупці – як глобальні міжнародні трейдери Cargill, Olam, так і безпосередні виробники кондитерських виробів Barry Callebaut, Hershey і Nestle – відчують ефект зупинення торгівлі у вигляді ще більших цін.
При цьому ціни на какао зараз і так перебувають на рекордному рівні.
Крім того, країна робить ставку на відхід від сировинної моделі – Кот-д’Івуар планує збільшити внутрішню переробку какао до 50% проти нинішніх 35–40%, починаючи з жовтня, завдяки додаванню кількох нових заводів.
Країна уклала контракт з Об'єднаними Арабськими Еміратами на будівництво нового заводу в Сан-Педро потужністю помелу 120 000 тонн і Китаєм на будівництво двох заводів виробничою потужністю 50 000 тонн кожен. Нові заводи дозволять країні переробляти понад 1 млн тонн какао на рік, що зробить її найбільшим виробником какао у світі.
Ціни зростають ще й через фактор «зеленого» порядку денного. Так, у ЄС із 1 липня набрали чинності правила, що забороняють імпорт какао-бобів із територій, де вирубувалися ліси. Також посилюються заборони використання дитячої праці. Виробники повинні перебудувати всі виробничі процеси до кінця 2024 року – виконання нових правил спричинить додаткові витрати, зокрема, на встановлення систем моніторингу.
За даними Grand View Research, у 2021 році загальний світовий ринок шоколаду становив $113 млрд, при цьому частка Європи в загальному ланцюгу створення доданої вартості становила майже половину.
Якщо ви дочитали цей матеріал до кінця, ми сподіваємось, що це значить, що він був корисним для вас.
Ми працюємо над тим, аби наша журналістська та аналітична робота була якісною, і прагнемо виконувати її максимально компетентно. Це вимагає і фінансової незалежності.
Станьте підписником Mind всього за 196 грн на місяць та підтримайте розвиток незалежної ділової журналістики!
Ви можете скасувати підписку у будь-який момент у власному кабінеті LIQPAY, або написавши нам на адресу: [email protected].